Tekst objavljen: 28.07.2013 11:11        


Brazilski naftni magnat Eike Batista (56), prošle godine rangiran kao osmi najbogatiji čovek na svetu, nije više milijarder, nakon što su investicije u njegovim kompanijama pretvorene u dugove, što je značajno smanjilo vrednost njegove imovine.

Najbogatiji Brazilac izgubio sve 34 mlrd. dolara

Batistina grupacija EBX duguje 1,5 milijardi dolara državnom fondu Mubadala divelopment iz Abu Dabija, nakon što je fond izvršio restrukturu investicije od dve milijarde dolara, koliko je uloženo u brazilsku kompaniju, navode izvori upoznati sa situacijom.

U prošlonedeljnom intervjuu za brazilski list Valor ekonomiko, Batista se zakleo da će vratiti sve dugove. "Ispoštovaću sve svoje obaveze. Ni peni neću ostati dužan nikome", rekao je on.
Batista je još ranije nagomilao lične dugove od najmanje dve milijarde dolara, što znači da taj rudarski i naftni magnat sada ima neto vrednost od oko 200 miliona dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Nakon što je u martu prošle godine Batistino bogatstvo bilo na vrhuncu od 34,5 milijardi dolara, posle transakcije iz fonda Mubadala, ono je počelo da se topi, budući da je odluka o smanjenju proizvodnje u ključnoj naftnoj kompaniji OGX navela investitore da povuku ulaganja i iz ostalih postrojenja ove kompanije.

Batista je prošle godine postavio cilj da postane najbogatiji čovek na svetu, a u intervjuu za Blumberg je tada rekao da on predstavlja novi "brazilski san" poslovnog uspeha.

Batistino posrnuće najveći je slučaj gubitka bogatstva otkako je Blumberg počeo da objavljuje indeks milijardera u martu prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza superbogataši milijarder milijarderi najbogatiji ljudi na svetu Brazil Eike Batista

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana