Tekst objavljen: 03.07.2013 9:30        


Zahvaljujući godišnjem skoku od 22 odsto, Tojota je ponovo proglašena za najvredniji automobilski brend na svetu. Japanski gigant je povećao vrednost svog brenda na 24,5 milijardi dolara (18,6 milijardi evra) i pretekao moćni BMV, koji je sada na drugoj poziciji, s procenjenom vrednošću od 24 milijarde dolara.

Najvredniji automobilski brend na svetu - Tojota

“Brend Z izveštaj” objavljen je prvi put 2006. godine, a tokom ovih osam godina Tojota je šest puta zauzela čelnu poziciju top-liste brendova u automobilskom sektoru, a dva puta je bila druga, iza bavarske kompanije.

Ipak, razloga za zadovoljstvo ima i Folksvagen, iako je “tek” na šestom mestu, jer je zabeležio rast od tri odsto, a njegova “filijala”, premijum brend Audi, beleži porast od čak 18 odsto, što ga je dovelo na osmu poziciju ove liste.
Prema ovom izveštaju, iako je prodaja automobila u nekim regionima povećana a u drugima je ostala na istom nivou ili je doživela veliki pad - sve to je uticalo na vrednost brendova.

Globalna prodaja Tojote u 2012. povećana je za 22,6 odsto, i dostigla je fantastičnih 9,7 miliona vozila.

“Brend Z izveštaj” naglašava da je porastu vrednosti brenda dobrim delom doprinela i činjenica da sve više kupaca voli hibridna vozila.

Tojota je u ovom segmentu nedodirljivi lider, jer od 1997. godine, kada je počela serijska proizvodnja “tojote prijus”, pa do danas, prodato je više od pet miliona hibridnih vozila ove kompanije.

Trenutno je u ponudi čak 12 modela Tojote na hibridni pogon, i njihov tržišni udeo je sve veći.

Zanimljivo je da “Tojotina” luksuzna podružnica “Leksus” zauzima deseto mesto na ovoj listi, sa 3,4 milijarde dolara vrednim brendom, što samo govori o snazi japanskog giganta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
brend brendovi fabrika automobila automobilska industrija toyota tojota

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana