Tekst objavljen: 25.07.2013 11:30        


Trend da zaposleni ne daju otkaz kompaniji u kojoj rade, već menadžerima za koje rade, je u sve većem porastu. Prema podacima ministarstva rada Sjedinjenih Američkih Država, prosečno vreme koji zaposleni provede u nekoj kompaniji sad iznosi tek godinu i po.

Ovo su razlozi zašto i najbolji radnici daju otkaz

Ključna veština svakog menadžera trebala bi biti sposobnost uključivanja i zadržavanja svakog talentiranog zaposlenog. Šest je razloga zbog kojih odlični radnici daju otkaz i kako doskočiti tome bez "bacanja" hrpe novca.

Nepostojanje vizije

Većina radnika ne diže se ujutru motivsana velikom količinom novca koja ih čeka ako naprave dobar posao. Isto tako, u većini kompanija postoji tek šačica ljudi koja istinski živi za viziju ili cilj kompanije. Kao menadžer nikako ne smete zameniti finansijske ciljeve sa vizijom. Vizija snabdeva finansije, a ne obrnuto.

Nepovezanost sa `širom slikom`

Galuppovo istraživanje iz 2012. koje meri angažovanja zaposlenih, između ostalog postavilo je pitanje; „Misija ili svrha moje kompanije daje mi osećaj kako je moj posao važan i bitan“.

Njihovo opsežno istraživanje pokazuje da postoji direktna korelacija između načina na koji zaposleni vrednuju to pitanje kao i zadržavanje zaposlenog, produktivnosti i profitabilnosti. Gallup zaključuje kako „najbolja radna okolina daje svojim zaposlenima osećaj svrhovitosti i pripadnosti kao i da svojim radom prave razliku u svijetu“.

Nedostatak empatije

Niko ko se danas priključuje tržištu rada ne očekuje da će dobiti zlatni Rolex nakon 50 godina provedenih u istoj kompaniji. Poslodavci otpuštaju hiljade zaposlenih godišnje, dok je vrlo verojatno da će i zaposleni otići iz kompanje ukoliko im se na nekom drugom mestu ukaže bolja prilika. Generalno govoreći, vrlo je malo odanosti sa obe strane.

Postoji međutim, neverovatno jednostavno i jeftino rešenje za taj problem: odvojite dovoljno vremena i poslušajte vaše zaposlenog.


Premalo efektivne motivisanosti

U knjizi Drive, autor Daniel Pink preispituje decenije socijalnih eksperimenata koji opisuju fenomen intrizične i ekstrinzične motivisanosti.

Ekstrizična, spoljna motivisanost, sastoji se od tradicionalnog sistema nagrade "batina i šargarepa" u vidu novčanih bonusa ako je posao kvalitetno obavljen i kažnjavanja ako nije. Intrizična motivacija je unutrašnja želja za kvalitetnim radom i stvaranjem uspešnih proizvoda.

Pink argumentuje kako u modernom radnom okruženju, ekstrizična motivacija je često manje efektivan motivator, ali je još uvek jedan od glavnih alata na koje se menadžeri oslanjaju. U stvari ne postoji veći mit o upravljanju ljudima ili kompanijama nego verovanje da će finansijska kompenzacija biti dovoljna inicijativa za uključivanje i zadržavanje vrhunskog talenta i buđenje u njemu želje za vrhunskim rezultatima .

Besperspektivnost

Stvaranje povoljnih uslova za razvoj karijere koji će biti jasni i razumljivi zaposlenima nije nešto što većina kompanija uspešno radi. U najboljem slučaju, gde menadžeri redovno održavaju sastanke i donose ocene rada svojih zaposlenih, zaposleni vrlo često ne razumeju kako da se unutar organizacije pomaknu horizontalno ili vertikalno. Naravno da svaki radnik neće postati izvršni direktor, a isto tako osoba koja je izvrsna u osmišljavanju proizvoda možda neće briljirati u odeljenju prodaje .

Ipak menadžer bi svakom zaposlenom kojeg vredi zadržati, morao objasniti kako i kada može napredovati u svojoj karijeri.

Premalo zabave

Za mnoge radnike, instantno zadovoljstvo je novo pravilo. Evolucija filma, televizije, Interneta, društvenih medija i ručnih uređaja znači da je sve na zahtev, celo vreme, i na bilo kojoj lokaciji. Kao rezultat toga, rad od osam sat za istim stolom postaje sve manje privlačan mnogim zaposlenima.

Ovo nipošto ne znači da radna snaga postaje lenja, nego tradicionalna definicija rada više nema smisla ljudima u današnjem stalno umreženom i brzo se menja, svetu.

Kompanija Best Bui 2003. godine počela je sa pilot programom koji su nazvali ROVE (Result - onli vork environment), a oslanjao se na jaču angažovanost zaposlenih i povećanje produktivnosti.

Zaposleni su bili oslobođeni obaveznih sastanaka, standardnog radnog vremena od 9-17 časova, dugotrajnog putovanja do radnog mesta. Rezultati su bili zapanjujući: angažman zaposlenih povećao se pa je uzrokovao ogroman porast performansi. Program je na kraju obuhvatio celo Best Buy sedište i direktno doprinio da se uvrsti na Forbsovu listu najpoželjnih kompanija 2006. godine .

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Srbija 25.07.2013 13:05

    Razlozi zbog kojih se dobija otkaz u Srbiji:
    1-trudna si pa je poslodavcu mrsko da ti trazi privremene zamene
    2-trazis zaradjenu platu koja kasni 90 dana
    3-trazis overenu zdravstvenu knjizicu
    4-hoces da odes na odmor koji ti po zakonu pripada
    5-nisi simpatican zeni / svastiki / svalerki gazde ili sefa...

    Nemojte da nam servirate ove gluposti, to je kao da amazonskom plemenu pricate o upotrebi interneta...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao karijera biznis otkazi radnici zaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana