Zvanični kurs Evra za dan 20.09.21. :: 117.5647 rsd
Tekst objavljen: 26.07.2013 9:00        


Naše plate su daleko manje od onih u Evropskoj uniji i drugim razvijenim zemljama sveta, ali po radnim satima prestižemo i najbogatije zemlje. U većini slučajeva, srpski radnici rade od 40 do 49 sati u nedelji, što na godišnjem nivou iznosi oko 1.900 sati.Više od nas rade samo Rusi, Čileanci, Grci i Korejci.

Po broju radnih sati prestižemo Nemce, ali plate..

U isto vreme, za svoj rad, radnici Srbije nagrađeni su sa najmanje 20 radnih dana godišnjeg odmora, dok je taj prosek skoro dvostruk u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Brazilu.

Zaposlene mame koje rode bebu u Srbiji su u daleko boljem položaju od žena koje postanu majke u većini ostalih država. U Srbiji porodiljsko bolovanje traje od datuma otvaranja pa dok beba ne napuni tri meseca, a zatim se nastavlja bolovanje radi nege deteta.Sveukupno, od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao, ne sme da prođe više od 365 dana za prvo i drugo dete, a za treće i svako sledeće - dve godine.

Sa brojem dana koje dobijaju za porodiljsko, rame uz rame sa Srbijom mogu da stanu Francuska i Španija, koje svojim porodiljama daju nešto više od 300 dana, sa jednom bitnom razlikom u korist naše države - u ostatku sveta samo je jedan mali deo odsustva plaćen, dok porodilje u Srbiji svih godinu dana dobijaju dve trećine plate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao karijera radno vreme radno mesto zaposleni radnici Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana