Tekst objavljen: 22.07.2013 11:00        


Pekare, dućani i igraonice nisu više delatnosti u kojima može da se zaradi novac, a ako je suditi po broju otvorenih radnji, profit je moguće ostvariti od tezge na pijaci, ulaganjem u kafiće, prodavnice zdrave hrane, kozmetičke i frizerske salone.

Počinjete posao? Evo šta danas najbolje prolazi

U prvih pet meseci sa spiska Agencije za privredne registre izbrisano je oko 1.300 ugostiteljskih objekata, ali je i oko 1.500 otvoreno.

BIZNIS SA PERSPEKTIVOM

U prvih pet meseci ove godine otvorene su čak 354 agencije koje se bave konsultantskim uslugama. - Za ovaj biznis, kao i za prevodilačke usluge nisu potrebna velika ulaganja, a sve je veće interesovanje - smatra Vasićeva. - Sada kod nas preduzetnici najviše poverenja imaju u knjigovođe i sa njima se konsultuju oko poslovnih poteza, ali će vremenom shvatiti da su im potrebni profesionalci. Dobre perspektive za biznis imaju i vrtići za stare. Na Zapadu ih već ima mnogo, a i kod nas su počeli da se otvaraju dnevni boravci, jer za njima postoji sve veća potreba.
Milena Vasić, šef Direkcije za razvoj privrednih društava i preduzetnika u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, kaže da, bez obzira na krizu, i dalje ima ljudi koji su spremni da preuzmu sudbinu u svoje ruke i započnu biznis.

- Otvaraju se saloni lepote, firme za drumski prevoz tereta, agencije za konsultantske usluge. Kod osnivanja su u praksi najdinamičniji manji ugostiteljski objekti, odnosno kafići. Oni se najviše osnivaju, ali se najčešće i zatvaraju - kaže Vasićeva.

Ona podseća da su igraonice u jednom trenutku imale uzlazan trend, a onda je počelo zatvaranje, jer ih je bilo previše.

- Frizeri opstaju ako je lokacija dobra, ali i oni moraju da vode računa o konkurenciji - napominje Vasićeva. - Mladi se teže odlučuju za privatni posao i više bi voleli da rade u državnoj, nego u svojoj firmi, jer im to deluje sigurnije, pošto su svesni da je poslovno okruženje nepovoljno.

Kriza se, prema statistici, najviše odrazila na male dućane. Sa spiska Agencije za privredne registre u 2012. izbrisano je 2.156 malih trgovinskih radnji koje prodaju hranu i piće, a otvoreno samo 1.357.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzetnici Srbija razvijanje biznisa pokretanje posla karijera biznis posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana