Tekst objavljen: 11.03.2013 7:24        


Nacionalna služba za zapošljavanje u svojoj evidenciji trenutno ima 778.000 osoba koje traže posao. Prošle godine, sa evidencije NSZ, radno mesto je pronašlo tek 205.295 radnika, od kojih 51,9 odsto čine pripadnice lepšeg pola.

Poliglote: Engleski traže i za portire i vozače

Ova statistika govori da je tek samo svaka četvrta osoba uspela da pronađe put do plate i aktiviranja sati u radnoj knjižici.

Konkurencija je oštra. Na oglase, kojih u vreme ekonomske krize nema dovoljno, prijavljuje se armija nezaposlenih.

Oni koji ciljaju bolje plaćene poslove, pored fakultetske diplome moraju da ispune još neke uslove. Veliki broj firmi, da bi napravio bržu selekciju, tražeći radnike, oglašava se na nekom od stranih jezika. Tom prilikom, od zainteresovanih kandidata, insistiraju da biografiju napišu na engleskom jeziku, a ima i onih koji insistiraju na nemačkom, ruskom, španskom...

U prošlogodišnjoj evidenciji Infostuda, u čak 72 odsto oglasa se tražilo poznavanje engleskog jezika. Pored visokobrazovanih kadrova, nije redak slučaj i da se za mesta portira, vozača i prodavca, traži CV napisan na stranom jeziku.

- Na ovaj način, preduzeća u startu filtriraju kandidate, pa umesto 100 prijava, imaju 20 - objašnjava Stefan Salom, direktor razvoja u Infostudu.

- Kandidati koji površno poznaju neki strani jezik, neće se usuditi da apliciraju na oglašeno radno mesto, u kome, u najvećem broju slučajeva postoji stvarna potreba za korišćenjem tog jezika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost nezaposleni konkurs za posao oglasi za posao biografija CV traženje posla engleski jezik strani jezik Srbija ekonomija posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana