Tekst objavljen: 30.04.2013 9:50        


Iako fakulteti za menadžment štancaju buduće rukovodioce, pokazalo se da za njih nema mesta po firmama. Tražnja za njima je mala, a ponuda velika pa se, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, menadžeri dugo zadržavaju na birou.

Prošlo zlatno doba - sve manje posla za menadžere

Koliko godišnje s privatnih i državnh fakulteta u Srbiji izađe diplomaca koji spadaju u menadžere, niko ne može da oceni. Prema saznanjima 24 sata, ni Ministarstvo prosvete nema taj podatak.

Najlakše dolaze do posla

Finansijski stručnjaci
Mašinski i građevinski inženjeri
Stručnjaci za finansije
Inženjeri s licencom
Stolari, fasaderi i zavarivači
Matematičari
Nastavnici stranih jezika
Lekari-specijalisti
Farmaceuti
Operateri na CNC mašinama za rezanje i štampanje

Najteže dolaze do posla

Osobe bez radnog iskustva
Menadžeri
Inženjeri poljoprivrede
Inženjeri tekstilne industrije i metalurzi
Lekari opšte prakse
Inženjeri rudarstva
Sociolozi
Istoričari umetnosti
Diplomirani arheolozi
Nastavnici razredne nastave
Problem je, između ostalog, što i vlasnici preduzeća misle da sve mogu sami pa ne zapošljavaju taj kadar.

- Imamo poplavu privatnih fakulteta koji školuju menadžere, a najveći broj naših preduzeća su privatna i nemaju poverenja u te kadrove. Problem je veći što vlasnici firmi misle da im drugi rukovodioci i ne trebaju. Misle “kad sam umeo da zaradim novac, umem i da ga upotrebim ponovo” - kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, i dodaje da su kod nas privatnici “spremniji da potroše novac kafani, nego na dobar biznis plan”.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište smatra da neko ko je završio fakultet za menadžment, ima samo sertifikat kao dokaz da ima teorijsko znanje, a od svakog ponaosob zavisi kako će mu se karijera razvijati.

- Kao što imate dobrih i osrednjih fudbalera ili pevača, imate i dobre i loše menadžere. Ti koji mnogo vremena provedu na birou rada ne spadaju u kvalitetne. Možda bi oni trebalo da odustanu od ambicije da vode preduzeće i da potraže drugi posao - smatra Stevanović.

Međutim, primetno je, kaže on, da se kod nas i onima koji su već menadžeri malo novih dobrih poslova otvara.

- I oni koji su se već dokazali i zarađuju tri prosečne plate, što je minimum za ozbiljne rukovodioce, imaju problem da promene posao. Većina pokušava samo da zadrži ono što ima. Tako je kad privreda stagnira i nema velike potrebe za takvim kadrom - navodi Stevanović.

Prognoza NSZ je da će za 10 ili 20 godina najbolje prolaziti kadrovi iz oblasti IT tehnologija. Biće posla za inženjere za hardver i softver, elektrotehničare, elektroničare, stručnjake za industrijsku tehniku i robotiku. Takođe, NSZ očekuje rast tražnje za inovatorima, stručnjacima u oblasti ekologije, energetike, biotehnologije...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    PERA DETLIC 30.04.2013 10:32

    sasvim prirodno - gde jos ima u svetu nesto tako nakaradno kao DIPLOMIRANI DIREKTOR ??

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija menadžer nezaposlenost nezaposleni traženje posla karijera posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana