Zvanični kurs Evra za dan 21.10.20. :: 117.5802 rsd
Tekst objavljen: 30.05.2013 13:50        


Nacionalna služba za zapošljavanje je sa 119 jedinica lokalne samouprave zaključila sporazume o sufinansiranju Lokalnih akcionih planova zapošljavanja (LAPZ) u 2013. godini u ukupnoj vrednosti od 1,3 milijarde dinara, što će omogućiti zapošljavanje oko 8.000 nezaposlenih.

Šansa za zaposlenje 8.000 nezaposlenih

Kako se navodi u saopštenju NSZ-a, sporazumi su zaključeni na osnovu Odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike o odobravanju sredstava za sufinansiranje.

Kroz te programe podstiče se zapošljavanje u svim regionima -Beograd, Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija, južna i istočna Srbija, Kosovo i Metohija, što govori da su jedinice lokalne samouprave shvatile važnost decentralizacije politike zapošljavanja čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika.

Najviše sredstava za programe zapošljavanja izdvojili su gradovi Leskovac - 80 miliona, Kruševac - 41 milion, Nova Varoš i Čačak, po 30 miliona dinara. Opštine Prijepolje i Vladičin Han, koje spadaju u devastirana područja, u ovoj godini su iz lokalnog budžeta izdvojile po 20 miliona dinara, kao i Tutin koji je izdvojio 17,6 miliona dinara. Značajno je da je više od 80 sporazuma potpisano i izdvojeno 867 miliona dinara za opštine koje spadaju u nerazvijene -III i IV grupa razvijenosti.

Putem LAPZ u 2013. godini biće sufinansirane subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima - 421 milion dinara, javni radovi sa 383,8 miliona dinara, program stručne prakse sa 310 miliona i program sticanja praktičnih znanja sa 4,6 miliona i subvencije za samozapošljavanje sa 252,8 miliona.

Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti predviđeno je da, ukoliko lokalna samouprava obezbedi minimum 51 odsto sredstava potrebnih za finansiranje programa zapošljavanja, može podneti zahtev za učešće u sufinansiranju tog programa ili mere.

Da bi opštine dobile sredstva iz budžeta potrebno je da imaju Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji je usklađen sa Nacionalnim planom zapošljavanja, kao i formiran savet za zapošljavanje. Lokalne samouprave su za ovogodišnje sufinansiranje mera mogle da podnesu zahtev NSZ do 31. januara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nova radna mesta NSZ nacionalna služba za zapošljavanje zapošljavanje poslovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana