Tekst objavljen: 30.05.2013 13:50        


Nacionalna služba za zapošljavanje je sa 119 jedinica lokalne samouprave zaključila sporazume o sufinansiranju Lokalnih akcionih planova zapošljavanja (LAPZ) u 2013. godini u ukupnoj vrednosti od 1,3 milijarde dinara, što će omogućiti zapošljavanje oko 8.000 nezaposlenih.

Šansa za zaposlenje 8.000 nezaposlenih

Kako se navodi u saopštenju NSZ-a, sporazumi su zaključeni na osnovu Odluke Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike o odobravanju sredstava za sufinansiranje.

Kroz te programe podstiče se zapošljavanje u svim regionima -Beograd, Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija, južna i istočna Srbija, Kosovo i Metohija, što govori da su jedinice lokalne samouprave shvatile važnost decentralizacije politike zapošljavanja čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika.

Najviše sredstava za programe zapošljavanja izdvojili su gradovi Leskovac - 80 miliona, Kruševac - 41 milion, Nova Varoš i Čačak, po 30 miliona dinara. Opštine Prijepolje i Vladičin Han, koje spadaju u devastirana područja, u ovoj godini su iz lokalnog budžeta izdvojile po 20 miliona dinara, kao i Tutin koji je izdvojio 17,6 miliona dinara. Značajno je da je više od 80 sporazuma potpisano i izdvojeno 867 miliona dinara za opštine koje spadaju u nerazvijene -III i IV grupa razvijenosti.

Putem LAPZ u 2013. godini biće sufinansirane subvencije poslodavcima za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima - 421 milion dinara, javni radovi sa 383,8 miliona dinara, program stručne prakse sa 310 miliona i program sticanja praktičnih znanja sa 4,6 miliona i subvencije za samozapošljavanje sa 252,8 miliona.

Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti predviđeno je da, ukoliko lokalna samouprava obezbedi minimum 51 odsto sredstava potrebnih za finansiranje programa zapošljavanja, može podneti zahtev za učešće u sufinansiranju tog programa ili mere.

Da bi opštine dobile sredstva iz budžeta potrebno je da imaju Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji je usklađen sa Nacionalnim planom zapošljavanja, kao i formiran savet za zapošljavanje. Lokalne samouprave su za ovogodišnje sufinansiranje mera mogle da podnesu zahtev NSZ do 31. januara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova radna mesta NSZ nacionalna služba za zapošljavanje zapošljavanje poslovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana