Tekst objavljen: 13.08.2013 9:00        


Profesori nemačkog ovog leta nemaju odmora, a ni slobodnih termina za privatne časove. Svaki drugi đak je - lekar! I nezaposleni doktori, od kojih je skoro 2.500 na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ali i specijalisti, koji imaju sigurno radno mesto, pokušavaju da nađu službu u nemačkim bolnicama.

Sprechen Sie Deutsch? Lekari uče nemački pa odlaze

Ova država ima manjak lekara, pa dobrim uslovima i platom od 3.000 evra lako privuče naše lekare.

TRAŽENI I INŽENJERI

Nemačka ima potrebu za oko 450.000 inženjera svih profila, što je privlačno i za naše stručnjake - objašnjava prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakutleta. - Odlaze i odmah posle studija, pa neki nastavljaju tamo postdiplomske, ali i mnogi inženjeri sa iskustvom zapošljavaju se u ovoj zemlji, gde imaju znatno veće plate nego ovde.
Slično je i sa medicinskim sestrama, koje u ovoj državi zapošljavaju najviše u gerijatrijskim centrima, hospisima i na odeljenjima na kojima leže najteži bolesnici, ali ima i onih koje uspeju da nađu i bolji angažman.

Odlazak lekara ozbiljno bi mogao da se odrazi na naš zdravstveni sistem, upozorila je dr Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

- Od početka godine već 650 lekara tražilo je izdavanje sertifikata dobre prakse koji im je neophpodan za zapošljavanje u inostranstvu - kaže dr Radosavljević. - Država mora nešto hitno da preduzme, jer je 60 odsto specijalista starije od 55 godina, a kada oni odu u penziju ustanove će ostati bez kadrova.

- Na Kolarcu, gde predajem, svaki drugi polaznik je lekar. Slično je i na privatnim časovima - kaže Maja Bošnjak, profesorka nemačkog.

Margareta Tojić, profesorka nemačkog u Gimnaziji Svetozar Marković u Jagodini objašnjava da je lekarima "da bi mogli da dobiju posao, potrebno znanje jezika na nivou B2, mada medicinske sestre i doktore u istočnim delovima Nemačke primaju i sa nižim stepenom, pa se tamo dodatno usavršavaju".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani radnici jeftina radna snaga traženje posla posao Nemačka gastarbajteri Srbija zdravstveni radnici medicina lekari doktori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana