Tekst objavljen: 13.05.2013 12:10        


Diplome pojedinih srpskih fakulteta tražene su na svim kontinentima. Inženjeri, tehnolozi, hemičari, fizičari, arhitekte i biolozi mogu bez mnogo muke da se zaposle bilo gde, dok njihove kolege, vlasnici diploma društvenih fakulteta, teško mogu da nađu posao u struci bez dodatnog školovanja.

Srpski diplomci svoje desetke nose za Abu Dabi

Kako stvari sada stoje, diplome su nam mnogo cenjenije na istoku nego na zapadu. Meka za naše stručnjake su Ujedinjeni Arapski Emirati.

NA DOBROM GLASU

- Diplomci Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu tradicionalno su najtraženiji - kaže prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. - Nekada je naš ETF bio među najboljim fakultetima na svetu, pa nas i dalje bije dobar glas. Ali traženi su i studenti sa ostalih tehničkih i prirodnih fakulteta. Sa društvenjacima, zbog tema kojima se bave, stvari idu mnogo teže.
Prema podacima jedne beogradske agencije za zapošljavanje, iz Dubaija i Abu Dabija traže lekare, građevinske inženjere, arhitekte, elektroinženjere... Nisu potrebni dodatni ispiti, već odmah mogu da se zaposle.

Osim u Emiratima, srpski lekari mogu bez mnogo muke posao da nađu i u Nemačkoj, na Malti, u Libiji i Sloveniji. U Nemačkoj je, recimo, važno da imaju bar osrednje znanje jezika. Posle devet meseci plaćenog stažiranja, mogu da polažu državni ispit i zaposle se u bolnici.

Ali preko okeana, u SAD, mnogo je teže sa medicinom završenom u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, stići do ordinacije i dobiti lekarski faksimil. I najvredniji teško mogu da završe proceduru bez dve-tri godine i velikog broja ispita.

Slično je i u Kanadi, gde i nastavnici stranih jezika moraju da prođu strogu kontrolu i veliki broj diferencijalnih ispita, da bi mogli da rade u školama. Kontrola je stroža utoliko što je reč o tzv. regulisanim profesijama, koje su od posebnog interesa za državu (lekari, profesori, policajci, sudije...)

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija mladi odliv mozgova dijaspora studenti fakulteti fakultet diplomci diploma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana