Tekst objavljen: 06.08.2013 13:31        


U Nemačkoj postoji niz studija za područja za koje mnogi nikada nisu čuli. Po tome je ova zemlja među prvim u svetu. Takve studije uopšte nisu loše, jer se školuje „šačica stručnjaka“ za određenu oblast u celom svetu.

Studirajte arheozoologiju, eko-tropologiju...

Šanse da sretnete studenta arheozoologije ili eko-tropologije nisu baš posebno velike, tako da ćete jedva naći nekoga ko bi vam objasnio, šta je to uopšte.

Ali od čega će živeti ovi studenti kada dobiju diplome? Joahim Sauer, predsednik tzv. Udruženja za kadrovske stručnjake, kaže da "uvek postoji načelo, ako ste dobri, naći ćete posao. Posebno jer postoji sve veća specijalizacija. Danas imamo toliko stručnjaka kao nikada do sada i firme su presrećne, ako nađu nekoga čija je specijalnost ono čime se oni bave."
Arheozoologija bavi se živim svetom planete u davnim vremenima, što se inače može studirati u Minhenu, a eko-tropologija prehranom i domaćinstvom. Studije se mogu upisati u Gisenu.

Tek se nešto lakše može shvatiti, šta se naziva studijama mongoloistike ili frizijske filologije.

Prvo su studije jezika i kulture azijske zemlje Mongolije, a drugo proučavanje nemačkog dijalekta, koji se govori na samom severu zemlje prema Danskoj. I tu nije kraj. Studije mogu biti još konkretnije. Studenti u Kilu mogu da odaberu: bekingharderski frizijski jezik ili fering-emrangski frizijski, s obzirom da je reč o dijalektima sa obe strane granice.

Ili, zamislite da slušate predavanja promenadologije? Nauka o parkovima i šetalištima, izučava se na Univerzitetu u Kaselu, a nisu nezanimljive ni studije onomastije. Iza tog naziva krije se ništa jednostavno, reč je o nauci kojom se bavi Univerzitet u Lajpcigu, a ta disciplina izučava imena.

Takve studiji imaju najviše tri profesora i predaju na samo par univerziteta u Nemačkoj. Ima mnoštvo disciplina koje samo delimično zvuče "normalno", ali zbog malog interesovanja jedva da se negde izučavaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka studenti fakultet fakulteti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana