Tekst objavljen: 31.07.2013 10:20        


Vodeći tajvanski proizvođač pametnih telefona HTC naveo je da će u trećem kvatalu, po svoj prilici, pasti u minus, nakon što je neto profit u drugom tromesečju pao za 83 odsto zbog rasta troškova i zaliha.

Topi se profit HTC-a, treći kvartal biće u minusu

Neto profit HTC-a je u drugom kvartalu iznosio 1,25 milijardi tajvanskih dolara (41,67 miliona dolara) u odnosu na 7,4 milijardi TWD iz istog perioda lane.

Kompanija za predstojeći period predviđa još gore rezultate, uz pad prihoda na 50 do 60 milijardi TDW i nulti profit, ili čak pad profita do osam odsto.

U pokušaju da spreči gubitke, kompanija se fokusira na smartfone srednje kategorije, budući da analitičari upozoravaju na pad tražnje uređaja visoke kategorije.

- Planiramo da u narednim mesecima lansiramo niz inovativnih i konkurentnih prozivoda srednje kategorije. Nadamo se da ćemo u četvrtom kvartalu povećati udeo na tom tržištu - navodi HTC.

Prema podacima istraživačke firme IDC, tajvanska kompanija je prošle godine držala 4,6 odsto udela na globalnom tržištu smartfona, što je dosta manje u odnosu na 8,8 odsto koliko je držala 2011. Samsung je prošle godine imao udeo od 30,3 odsto, a Apple 19,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
HTC IT kompanije it industrija najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana