Tekst objavljen: 31.05.2013 8:50        


Firme u Srbiji odnedavno mogu da plaćaju račune putem elektronskih faktura, čime se, tvrde stručnjaci, ubrzava i olakšava poslovanje s inostranstvom. Za prosečno srpsko preduzeće, prelazak na onlajn plaćanje značio bi i godišnju uštedu od oko pola miliona dinara.

Ušteda firme na e-fakturama 500.000 godišnje

- Izdavanje faktura je za firme 11. najskuplja administrativna procedura. Ako bi prosečno preduzeće prešlo na elektronsko plaćanje faktura, računica pokazuje da bi ušteda mogla da iznosi i oko pola miliona dinara godišnje - tvrdi Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Ona tvrdi da bi se te uštede merile u milijardama dinara, kada bi firme za većinu poslova koji uključuju razmenu dokumenata na papiru prešli na elektronsku razmenu.

- Međutim, za to je potrebna edukacija privrednika, a možda i da ih država, za njihovo dobro, propisima natera da posluju elektronski - smatra Bojović.


Mogućnost koripšćenja e-faktura u Srbiji su otvorile kompanije Halkom i Aseko, a rešenje je, kako kažu, dostupno svima koji imaju pristup internetu i mobilnom telefonu.

E-faktura omogućava korisnicima da kroz postojeći e-bank kanal razmene elektronska dokumenta sa poslovnim partnerima, klijentima ili kupcima. Takođe, klijenti mogu i da automatizuju poslovanje uvozom ili izvozom elektronskih dokumenata kroz ovaj kanal, ali i da ih jednostavnije arhiviraju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-banking elektronsko bankarstvo biznis Srbija kompanije preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana