Tekst objavljen: 22.06.2013 11:11        


Džef Bezos jedan je od prvih Internet pionira i vizionara, zaslužan za stvaranje popularnog web-brenda Amazon, i čovek vredan 23 milijarde dolara.

"Web bibliotekar" koji je zaradio 23 mlrd. dolara

Bezos je 1986. godine stekao diplomu elektrotehnike i računarskih nauka kao prvi u svojoj generaciji. Ubrzo počinje da radi kao informatičar na Wall Streetu, a uprkos uspešnoj karijeri u jednom od najvećih hedge fondova, 1994. godine odlučuje dati da otkaz i osniva svoju internet kompaniju.

Uspešno vođenje kompanije by Jeff Bezos

1. Temeljiti svoju strategiju na stvarima koje se neće promeniti
2. Opsesija kupcima
3. Mi smo voljni da nas pogrešno shvataju kroz duži vremenski period
4. Postoje dve vrste kompanija: one koje pokušavaju naplatiti više i one koje žele naplatiti manje. Mi ćemo biti ona druga
5. Ustanovite šta vaši korisnici žele i krenite unazad od toga
6. Naša kultura je mirna i prijateljska, ali ako se pojavi pritisak znaćemo da se nosimo sa njim
7. Ako želite biti inventivni, morate biti spremni na padove
8. U starom svetu ste koristili 30 posto svojeg vremena za stvaranje velikog servisa i 70 posto da biste ga razvikali. U novom svetu situacija je obrnuta
9. Svako treba da zna da radi u pozivnom centru
10. Ovo je tek 1.dan Interneta. Još uvek moramo puno toga da naučimo

On je uvideo, naime, da upotreba Interneta ima godišnji rast od 2.300 posto, pa je razmišljao koja bi se tradicionalna vrsta posla mogla efikasnije i brže obavljati preko weba, a odgovor je našao u vidu online knjižare.

Posao započinje u svojoj garaži nakon iscrpnog testiranja beta verzije Amazona, te 1995. godine izlazi na tržište. Već u prvih mesec dana, bez ikakvog reklamiranja, Amazon je prodavao knjige po SAD i u 45 stranih država u vrednosti od 20.000 dolara.

Skeptici su sumnjali da će online knjižara postići išta više od kratkotrajnog uspeha, ali Amazon se već 1998. proširuje na prodaju CD–ova, filmova, odeće, igračaka i elektronske opreme.

Dok su mnoge dot–com kompanije propale, Amazon je došao do 17 milijardi dolara prometa u 2011. godini.

2007. godine predstavlja novu inovaciju u vidu elektronskog čitača knjiga Kindle koji pomoću wirelles interneta omogućava korisniku kupovinu, čuvanje i čitanje stotina knjiga. Do 2010. prodaja Kindle uređaja i e-knjiga dosegla je vrednost od 2,38 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
milijarderi superbogataši najbogatiji ljudi na svetu IT kompanije internet prodavnica internet prodaja internet trgovina online prodaja online trgovina amazon džef bezos jeff bezos

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana