Tekst objavljen: 10.08.2013 12:00        


Izumom dva izuzetna električna automobila i vrtoglavim profitom koji ostvaruje, Tesla Motors je jedna od vodećih kompanija u svetu automobilske industrije.

Zašto je Tesla Motors nazvan po srpskom naučniku

Kompanija Tesla Motors se agresivno širi na evropsko tržište, ove nedelje stigli su prvi automobili u Norvešku, Švajcarsku i Holandiju, a najavili su da do kraja ove godine planiraju da otvore i prvu prodavnicu u Kini. Već iduće godine Tesla namerava da predstavi novi model, SUV Model X.

Tesla je podneo više od 700 patenata, od bežične komunikacije do fluorescentnog osvetljenja. Neke od njegovih ideja nikada nisu obistinjene, uključujuči ’zrak smrti’ tzv. ’Teslin štit’. U julu 1934. za New York Times je rakao da je ’Izumeo način da pošalje koncentrisane zrake čestica kroz slobodan vazduh’ koje su dovoljno snažne da sruše 10 hiljada aviona 250 milja daleko.
Zanimljivost je zašto su se osnivači Martin Eberhard i Marc Tarpenning, odlučili baš za ime srpskog naučnika u nazivu svoje kompanije.

- Bez Tesline vizije i briljantnosti naš automobil ne bi bio moguć. Da je Tesla danas živ, sigurni smo da bi sa razumevanjem i odobravanjem gledao na naše automobile - naznačeno je na sajtu Tesla Motorsa.

Ovo je samo jedan od načina da se oda počast Nikoli Tesli, srpskom inženjeru i pronalazaču koji je stvorio indukcioni motor naizmenične struje za prenos snage.

Elon Musk, generalni direktor Tesla Motorsa, koji nije učestvovao u samom osnivanju kompanije, rekao je da je Tomas Edison, Teslin rival, njegov lični heroj uz Winston Churchilla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Sale 10.08.2013 19:53

    Koliko ja znam, Tesla je americki naucnik srpskog porekla, ne srpski pronalazac

  2. User image
    Zeljko 11.08.2013 13:31

    Dobro ti znas, nego su ljudi ovde glupi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobilska industrija fabrika automobila tesla tesla motors Nikola Tesla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana