Tekst objavljen: 21.02.2013 14:00        


Pravo vreme za refinansiranje je kada za klijenta trenutne kreditne obaveze predstavljaju uvećan finansijski teret u poređenju sa vremenom kada je kredit podignut, kaže Vladan Vilotijević, direktor Razvoja u sektoru za stanovništvo u Eurobank AD.

Kada je pravo vreme da refinansirate vaš kredit

On dodaje da "pravo vreme može biti i situacija gde klijent refinansiranjem postojecih obaveza otvara sebi mogućnost dodatnog zaduživanja u skladu sa svojim mesečnim mogućnostima, potrebama i prihodima".

Zahvaljujući Eurobank refinansirajućim kreditima sa produženim rokom otplate, građani imaju mogućnost da kreditne obaveze, koje uključuju kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus, otplaćuju na jednostavan i ekonomičan način uz konkurentnu kamatnu stopu. Naš refinansirajući kredit nazvali smo »Štedljivi kredit«, jer omogućava smanjenje mesečnih obaveza objedinjavanjem svih dugovanja u samo jednu ratu - i to do upola manju.

Objedinjavanjem svih dugovanja može se na vrlo brz i konkretan način uštedeti na mesečnim obavezama, što će klijentima omogućiti jednostavnije planiranje budućih troškova.

Koliko građanin može da optereti platu ratom ovog kredita?

Kada se klijent odlučuje da uzme kredit, neophodno je da ima na umu da je to veoma važna odluka koja podrazumeva licnu odgovornost. Bitno je uskladiti iznos sa realnim primanjima koja se ostvaruju, jer će u suprotnom zaduživanje značajno smanjiti finansijsku fleksibilnost i otežati donošenje drugih finansijskih i životnih odluka. Klijent može da optereti svoju platu u zavisnosti od trenutne finansijske situacije, što zavisi od primanja i njegovih mesečnih obaveza.

Na osnovu čega banka odlučuje da li će nekome da odobri kredit?

Pravo na kredit može ostvariti svaki klijent, koji uz zahtev, dostavi (u zavisnosti od vrste i namene kredita), dokumentaciju predviđenu aktima poslovne politike naše Banke, među kojom je i ona kojom se utvrđuje njegov bonitet i kreditna sposobnost.

Osnovni uslovi za odobravanje kredita fizičkom licu je da živi i radi na teritoriji Republike Srbije, da su stalno zaposleni minumum 3 meseca, imaju urednu kreditnu istoriju u Banci u kojoj apliciraju za kredit, kao i urednu istoriju u drugim bankama (bez kašnjenja u otplati kredita), i da nisu prezaduženi. Kreditna istorija klijenta proverava se preko Kreditnog biroa, koji šalje detaljan izveštaj o klijentu Banci.

Ukoliko klijent ispunjava sve osnovne uslove, Banka u vrlo kratkom roku isplaćuje kredit za koji je aplicirao.

Šta građani najčešće refinansiraju?

Kredite za refinansiranje građani najčeće koriste za objedinjavanje kreditnih obaveza po kreditnim karticama, gotovinskim i potrošačkim kreditima i dozvoljenom minusu, čime mogu da ostvare i do upola nižu mesečnu ratu.

Da li postoji mogućnost da se smanji kamata na dinarske kredite?

Visina kamate na dinarske kredite njaviše zavisi od visine referentne kamatne stope koju određuje Narodna banka Srbije, shodno proceni sadašnjih i budućih makroekonomskih kretanja, od kojih je najvažnija inflacija.

Ukoliko dođe do smanjenja inflacionih očekivanja ubuduće, doći će do smanjenja referentne kamatne stope, a samim tim i kamata kod dinarskih kredita sa varijabilnom stopom. Očekivanja NBS su, da sa dolaskom nove poljoprivredne sezone, uz efekte do sada preduzetih mera monetarne politike i doslednog sporovođenja programa fiskalne konsolidacije, inflacija počne da pada u drugoj polovini godine.

Da li stanovništvo prelazi sa indeksiranih zajmova na dinarske?

Eurobank poseduje dobro razvijenu ponudu refinansirajućih i gotovinskih kredita u dinarima. Zaduživanje u dinarima smanjuje devizni rizik, što je u interesu i banaka i klijenata, ali i celokupnog tržišta.

Klijentu savetujemo da obrati pažnju na valutu u kojoj otplaćuje kredit, koja poželjno treba da bude u valuti u kojoj se ostvaruju lična primanja. Za klijenta je idealno da kredit bude u valuti u kojoj se prima plata, jer su tada najmanja iznenađenja vezana za promenu kursa u budućnosti.


Šta je potrebno od dokumentacije da bi se apliciralo za kredit za refinansiranje?

Kako bi se olakšala procedura, za podnošenje zahteva za refinansirajući kredit potrebna je samo lična karta. Posebna pogodnost je da ukoliko klijent prebaci primanja kod naše banke, pored znacajno bolje kamatne stope ne mora da dolazi u ekspozituru radi plaćanja rate, već mu se ona automatski skida jednom mesečno sa računa, sa datumom koji klijent odabere prilikom apliciranja za kredit.

Da li će Eurobank prihvatiti neuredne dužnike iz drugih banaka kao potencijalne korisnike kredita za refinansiranje uz uslov da primanja prebace u Eurobank?

Od početka krize do danas došlo je do značajnog povećanja nivoa problematičnih kredita u celom bankarskom sektoru. Do sada, praksa je pokazala da klijenti Eurobank redovno izmiruju svoje obaveze. Kada su građani u pitanju, više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite, dok je kod keš i potrošačkih kredita ovaj procenat oko 95 odsto, tako da je cilj kreditnih rizika naše Banke da ovakav trend zadrži i nadalje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

11 komentara

 1. User image
  tanja 21.02.2013 16:33

  U prevodu gospodine Kako god već da se zovete, NEĆETE nove klijente, pogotovo ne one jadnike koji su npr.ostali bez posla i postali dužnici, a sad kada ponovo imaju posao i kada mogu da izdvoje za mesečnu ratu, banka hoće da ih iscedi i uzme im sve, umesto da im reprogramira obaveze i napravi novi plan otplate! Klasično zelenašenje

 2. User image
  GOGA 04.12.2013 19:35

  koliko je otprilike potrebno vreme da se dobije odgovor kada se preda dokumentacija za refinansirajući kredit.i da li kašnjenje od desetak dana uplate rete može da utiče da se ne dobije refinansiranje?

 3. User image
  sladja 09.12.2013 11:33

  Stvarno ne razumem u cemu je svrha tih refinansirajucih kredita kada ne mozemo da ih dobijemo mi koji smo nekada ili kasnimo sa otplatom,pa da mozemo da ih otplacujemo ne bi smo ni trazili takve kredite nego bi uredno otplacivali one postojece.

 4. User image
  Milos 15.01.2014 17:22

  Da li je moguce uzeti refinansirajuci kredit u vasoj banci, s tim sto bih prebacio primanje svoje penzije (410.000, 00 din)
  u vasu banku. Sada imam gotovinski kredit od 800.000,00 din koji redovno otplacujem (trajni nalog preko banke), a period otplate je 60 meseci. Rata iznosi 19.429,00 din. Otplatio sam cca 150.000,00 din. Do koje starosne granice se moze uzeti refinansirajuci kredit, ako sada imam 67 god. Srdacan pozdrav.

 5. User image
  Danijela 22.08.2016 20:20

  Od cega zavisi visina dobijanja dozvoljenog minusa I koji je vremenski period potrreban za realizaciju? Koji su uslovi za dobijanje cekova? U vasoj banci mam kredit koji je zaduzen 50 % penzije. Hhvala

 6. User image
  Iva 08.10.2018 20:03

  Nakon koliko vremena mogu da refinansiram kredit?

 7. User image
  lidija 17.10.2018 15:09

  Koliko vremena treba da prodje da bi se refinansirao kredit.Od uzimamnja do refinansiranja.

 8. User image
  Sandra 06.05.2019 19:47

  Nakon kog vremena mogu da refinansira kredit

 9. User image
  Nadica vujovic 09.01.2020 7:47

  Koliko je potrebno vremena da prodje da bi se refinansirao kredit?

 10. User image
  Biljana 18.04.2021 13:02

  posle koliko islacenih rata kredita mogu da apliciram za refinansirajuci kredit

 11. User image
  Kamatica tim 20.04.2021 10:27

  Poštovana Biljana,

  U najvećem broju slučajeva, posle 6 isplaćenih rata možete aplicirati za refinansirajući kredit.

  Srdačan pozdrav,

  Kamatica tim

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banka refinansirajući krediti krediti za refinansiranje kredit za refinansiranje Eurobank kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana