Tekst objavljen: 25.03.2022 15:55        


Poljoprivrednici u Srbiji su nezadovoljni odlukom Vlade Srbije da zabrani izvoz pšenice i kukuruza jer sada nemaju kome da prodaju te žitarice, pošto su trgovci obustavili kupovinu, pa je problem kako da obezbede novac za prolećnu setvu

"Posle zabrane izvoza nemamo kome da prodamo pšenicu i kukuruz"


Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je danas agenciji Beta da je, ne samo potpuno zaustavljena prodaja pšenice i kukuruza, nego da je zabrana izvoza oborila cene tih proizvoda.

„Na berzi u Budimpešti se pšenica i kukuruz prodaju po cenma i do 30 odsto višim nego u Srbiji. Ako je država htela da obezbedi prehrambenu sigurnost za stanovništvo, zašto nije otkupila viškove za rezerve umesto što rezerve pravi preko grbače seljaka jer u Republičkoj direkciji za robne rezerve čuva smešnu količinu od 20.000 tona i ne otkupljuje viškove od poljoprivrednika“, rekao je Kleut.

Dodao je da poljoprivrednici, zato što im država ne pomaže, plaćaju mineralno djubrivo po svetskim cenama, a cene njihovih proizvoda i količine koje mogu da se prodaju „diktira predsednik države Aleksandar Vučić“.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da će se to udruženje pridružiti protestu poljoprivrednika 29. marta jer nisu dobili ni celokupnu količinu mineralnog djubriva po subvencionisanim cenama od oko 750 evra po toni kako im je država obećala posle protesta, započetih krajem prošle godine, kada je cena djubriva prelazila 1.000 evra po toni.

„Dobili smo pola traženih količina mineralnog djubriva za prihranu zimskih useva, a druga polovina za prolećnu setvu trebalo je da bude isporučena do 10. marta, ali nije“, rekao je Savić.

Istakao je da je zabranom izvoza pšenice i kukuruza poljoprivrednicima naneta šteta jer nemaju sada kome da prodaju te proizvode.

Savić je rekao da veliki problem poljoprivrednicima predstavlja i ograničeno točenje goriva u kanistere, najviše do 60 litara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Prinudjeni smo da zaobilazimo zakon i da ‘na odredjeni način’ točimo više puta po 60 litara goriva u kanistere kako ne bi dolazili nekoliko puta da napunimo jedan rezervoar u traktoru ili drugoj poljoprivrednoj mašini, pošto je uredbom o ograničavanju cena naftnih derivata prvobitno bilo predvidjeno da se gorivo isključivo toči u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina“, kazao je on.

Dodao je da su se poljoprivrednici spremali da poljoprivrednim mašinama svi krenu istog dana na gradske pumpe i naprave problem u protoku saobraćaja kako bi vlast shvatila kakve odluke donosi, ali su odsustali kada je dozvoljeno točenje u kanistere, čime problem nije rešen, ali je bar napravljen racionalan pomak što omogućuje da se poljoprivrednici „snalaze“.

Poljoprivredni proizvodjači su za 29. mart zakazali protest jer, kako su rekli nije ispunjen ni jedan od njihovih zahteva, medju kojima je da se dozvoli izvoz pšenice i kukuruza, odobre subvencije od 200 evra po hektari i obezbedi gorivo po subvencionisanim cenama.

Protesna vožnja poljoprivrednom mehanizacijom će, kako su najavili, krenuti od opština u kojima žive do Predsedništva Srbije u Beogradu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rat u ukrajini cena pšenice cena kukuruza pšenica kukuruz nedeljko savić dragan kleut zabrana izvoza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana