Tekst objavljen: 10.10.2012 14:17        


Učešće građana u trgovini akcijama na Beogradskoj berzi je na istorijskom minimumu, za 10 godina koliko to trgovanje postoji, kaže broker Nenad Gujaničić iz kuće Sinteza invest grupa.

Berzu prekrila paučina, investitora nigde

Jedini izuzetak su građani koji poseduju besplatne akcije NIS-a i Aerodroma "Nikola Tesla" koje svakodnevno prodaju na Berzi, rekao je Gujaničić, uz podsećanje da se ta trgovina obavlja isključivo preko poštanske štedionice, gde građani popunjavaju naloge.

Gujaničić je rekao da akcije jesu najrizičniji finansijski intrument, koji zato mogu da donesu i ostvarivanje natprosečnih prihoda, dodajući da je najsigurnije da ih kupuju oni koji mogu da predvide dalje kretanje cena na Berzi.
Država je iz te priče isključila ostale brokere, mada postoji mogućnost da se besplatnim akcijama javnih preduzeća trguje i preko njih, ali je to suviše komplikovano, naveo je on, dodajući da građani koji trguju besplatnim akcijama ipak nisu pravi investitori.

Što se tiče akcija drugih preduzeća, zainteresovani građani za kupovinu treba da potpišu ugovor o otvaranju vlasničkog računa u Centralnom registru hartija od vrednosti i ugovor o berzankom trgovanju sa izabranim brokerom, kao i da uplate potreban novac na račun u banci, koji su otvorili za tu namenu.

Kada žele da prodaju akcije, dovoljno je da otvore račun, ali ne moraju da uplaćuju ništa.Gujaničić smatra da naši građani malo trguju akcijama na berzi, jer još nisu dovoljno informisani, ali i nemaju dovoljno poverenja u tu vrstu ulaganja, posle događanja na svetskim berzama, izazvanih ekonomskom krizom, što se loše odrazilo i na Beogradsku berzu.

Mnogi građani su izgubili novac, a poslednja afera sa Agrobankom i iznevereno obećanje 1.000 evra za besplatne akcije, dovelo je do toga da građani više nemaju poverenje u hartije od vrednosti, kaže on, dodajući da su trenutno i akcje monogih preduzeća potcenjene.

Akcije su jeftinije nego ikada, rekao je on, navodeći primer NIS-a, čija vrednost na Berzi sada iznosi nešto malo više od 800 miliona evra, iako je on prošle godine ostvario dobit od 400 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    bojan 10.10.2012 15:54

    A ko bi pametan investirao u hartiju od vrednosti koja je u dinarskoj vrednosti. Ne samo sto smo u recesiji, vec nam je inflacija 12 posto, to bi znacilo da firma u koju ulazem treba da poveca svoj profit 12posto godisnje samo da bi ostao na negativnoj nuli. Cak i najbolje stabilne svetske firme to retko uspevaju! Ne daj boze da se napravi profit na investiciju u ovoj drzavi!

  2. User image
    Nebojsa 11.10.2012 13:50

    Potpuno se slažem sa Bojanom, nekad negde u svetu i svane, kod nas izgleda nikad. WallStreet ponovo beleži zarade kao 2007.godine, mi smo non-stop u dubiozi, zapitajte se zašto?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nenad Gujaničić Sinteza invest grupa Beogradska berza berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana