Tekst objavljen: 30.07.2013 16:00        


U nedelji kada objavljuju svoje finansijske rezultate izvršni direktori obrću milijarde dolara u zavisnosti od kretanja njihovih akcija na berzama. Mark Cukerberg prošle nedelje zaradio pet milijardi dolara od skoka akcija Fejsbuka, a Bil Gejts izgubio 1,6 milijardu nedelju dana pre.

Cukerberg preko noći zaradio pet mlrd. dolara

Naravno, Cukerberg i Gejts gube ili dobijaju baš kao i bilo koji drugi vlasnici akcija, s tim što je njiov udeo značajno veći.

Cukerberg poseduje 29% akcija Fejsbuka i zahvaljujući rezultatima boljim od očekivanih, te porastu njihove vrednosti za 18% (sledećeg dana u jednom trenutku taj rast je dostigao čakl 30%) i osnivač najpopularnije društvene mreže postao je preko noći bogatiji za pet milijardi dolara, barem na papiru.

S druge strane Bil Gejts, koji je danas vlasnik nešto više od 5% akcija Majkrosofta, nije bio iste sreće jer su akcije ove kompanije izgubile 11,4% na vrednosti pa se samim tim i njegov račun smanjio za 1,6 milijardu dolara. Pad akcija Majkrosofta bio je najveći od početka 2009. i za njega je u najvećoj meri zaslužna bila nesupešna proizvodnja i promocija Surface tableta.

Međutim, koliko su bitne i česte fluktuacije na berzi pokazuje i da je već sledeći dan doneo uravnoteženje: Cukerberg je izgubio 221 milion dolara, a Gejts povratio 243 miliona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Cukerberg Mark Zuckerberg bill gates Bil Gejts milijarderi milijarder superbogataši najbogatiji ljudi na svetu Microsoft majkrosoft facebook fejsbuk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana