Tekst objavljen: 25.07.2013 14:00        


Neto dobit NIS u prvoj polovini 2013. bila je 19,1 milijardu dinara. Generalni direktor Kiril Kravčenko je kazao da je dobit NIS-a za prvih šest meseci ove godine manja za 13 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Dobit NIS 19,1 milijardu, uskoro pare akcionarima

Kompanija je spremna za isplatu dividendi, najavio je Kravčenko i dodao da će isplata dividendi akcionarima za 2012. godinu početi krajem avgusta ili početkom septembra.

Kravčenko je obrazložio niži profit kompanije višim poreskim plaćanjima u prvoj polovini ove godine godine koje su u prvih šest meseci porasle za 37 odsto na 52,2 milijarde dinara u odnosu na isti period lane.

Takođe, na nižu zaradu NIS-a je uticao pad cena nafte i gasa u prvom polugođu ove godine, kao i pad opšte potrošnje i pad potrošnje goriva, te povećana potraživanja kompanije od glavnih dužnika.

Akcionarima NIS će ukupno biti isplaćeno 12,4 milijarde dinara iz dobiti za 2012. godinu, odnosno 75,83 dinara po akciji.

"NIS je spreman za isplatu dividendi svojim akcionarima", istakao je Kravčenko.

Građani Srbije koji su besplatno dobili po pet akcija NIS-a mogu da očekuju uplati od dividendi u iznosu od 379,15 dinara.

Vlasnici NIS-a su ruski Gasprom sa udelom većim od 56 odsto, država Srbija ima skoro 30 odsto vlasništva, a preostali kapital poseduju mali akcionari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna industrija srbije akcije besplatne akcije akcionari Beogradska berza dividenda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana