Tekst objavljen: 03.05.2019 18:00        


Studija T. Rovea iz 2017. godine je analizirala stavove i ponašanja roditelja u vezi finansijskih navika i ustanovilo da roditelji sa problematičnom finansijskom istorijom imaju veću tendenciju da svoju decu nauče da takođe loše raspolažu novcem.

7 loših finansijskih navika kojima učite svoju decu

Pa iz tog razloge, fraza "Iver ne padne daleko od klade" ima nekih zasluga i u finansijskim pitanjima.
Studija je pokazala da roditelji nisu uvek najbolji uzori svojoj deci kada je novac u pitanju. Oni koji imaju 50.000 rsd ili više duga na kreditnoj kartici imaju veće šanse da svoju decu nauče da troše novac čim ga dobiju. Izazov za roditelje je da svoje loše navike eliminišu, kako njihova deca ne bi krenula istim putem.

To svakako nije lako, posebno kada ste odrastali sa roditeljima koji nisu znalii kako da upravlaju svojim novcem. Imajući ovo u vidu, izdvojili smo 7 navika na kojima biste trebali da poradite:


Previše troškova

Ako je potrošnja veća od vašeg prihoda, možete završiti u dugovima. Živeti život u skladu sa mogućnostima nije lak, kada su na svakom koraku novi proizvodi ili usluge koje se svakodnevno plasiraju od strane trgovaca ili banaka. Ono što je bitno eliminisati impulsivnu kupovinu. Nemojte odmah kupiti neštio što vam zapadne za oko, prvo dobro razmislite i zapitajte se da li vam još jedna majca, parfem ili kreditna kartica zaista potrebna.

Ne koristite trajne naloge

Ukoliko nemate naviku da plaćate račune redovno, iskoristite trajne naloge. Obaveze koje svakog meseca plaćate, plaćajte online, ujedno ćete uštedeti na proviziji koja je svakako manja ukoliko ovo radite putem web ili mobilne aplikacije nego u poslovnici neke banke ili pošte.

 

Isplatite samo minimum

U dobrim starim vremenima, ako niste imali novac da nešto kupite, niste kupili. U našoj eri plastičnog novca, međutim, ohrabreni ste da trošite više nego što možete sebi da priuštite dok o plaćanju razmišljate kasnije. Ukoliko plaćate samo minimalni iznos na toj kartici, vrlo brzo možete utvrditi da ste u vrlo nezavidnoj poziciji. Ne samo da plaćate više za svaku stvar koju ste kupili zahvaljujući trošku kamate, već vam se i glavni dug ne smanjuje kako ste planirali.

Ne planirate penzionisanje

Planiranje bezbrižne starosti većini od nas nije prioritetan zadatak, ali šta će se događa kada nebudete mogli više raditi zbog starosti, zdravlja ili smanjenja broja zaposlenih? Da li će penzija koju primate moći da pokrije troškove? Ukoliko niste započeli planiranje ovog dela svog života uradite to odmah. Sagledajte sve mogućnosti i sada uštedite nešto novac koji ćete koristiti kasnije.

Lifestyle Creep

Možda ste videli ovaj problem dok ste odrastali, Vaš otac je dobio povišicu i odmah kupio novi automobil. Način života, prema " Investopedia je situacija u kojoj se način života ili životni standard poboljšava sa povećanjem prihoda". Naravno, svaki bonus treba proslaviti ali da li ceo treba potrošiti odmah? Usvojite naviku da jedan deo povišice ili bonusa uvek stavite na štednju.

Plaćanje nepotrebnih ili visokih naknada

Ovo možete jednostavno rešiti. Iako se iznos od par stotina dinara može činiti beznačajno, ali vremenom na ove naknade dajete dosta novca. Među najčešćim naknadama koje plaćate su svakako bankarske takse (kasnite sa ratom, skupi paketi računa koji vam nisu potrebni, kreditne katrice koje ne koristite), a najčešća naknada je naknade za korišćenje bankomata druge banke. Pažljivo vođenje ličnih finansija vam može pomoći da izbegnete ove i mnoge druge nepotrebne troškove. Nemojte plaćati nešto što ne morate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Biti nedovoljno osigurani

Proizvodi osiguranja mogu igrati važnu ulogu u penzionom i finansijskom planiranju. Osiguranje može doći u različitim oblicima u vidu života, zdravlja i drugog. Procenite svoje potrebe za osiguranjem i proverite da li bi vam dodatno osiguranje života , osiguranje od nezgoda, doma ili dodatno penzijono moglo biti od koristi u kasnijem životu.

Izbegavajući ove navike, pored toga što ćete na finansijskom planu biti u boljem položaju, već ćete pomoći svojoj deci i bolje ih pripremiti za upravljanje novcem. U najmanju ruku, ovo su jednostavni koraci koje roditelji mogu preduzeti i naučiti svoju decu od malena šta znači biti finansijskoi odgovoran.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica kamatica istraživanje finansije finansijska odgovornost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana