Tekst objavljen: 14.02.2020 13:55        


Zemlje Persijskog zaliva koje su trenutno zavisne od nafte imaju budućnost izvan fosilnih goriva u industrijama poput zabave i ugostiteljstva, rekao je jedan od direktora investicijske firme Investcorp za CNBC

Da li za arapske zemlje ima budućnosti bez nafte? DubaiHazem Ben-Gacem, izvršni direktor Investcorpa, rekao je da ove države mogu biti zarobljene u prošlosti i vezane za naftnu industriju, ali da bi on voleo da razmišljaju drugačije.

"Postoji vrlo uzbudljiva budućnost regiona koja nadilazi naftu, to jest u mnogim drugim oblastima, zabavi, ugostiteljstvu, industriji, uslugama… ", rekao je on.

Kako je rekao, misli da postoji jasan put za region daleko od fosilnih goriva.

"To je vrlo uzbudljivo. Nemam sumnje da će za 15 ili 20 godina biti impresivno šta je ovaj region postigao", zaključio je Ben-Gacem.

I drugi investitori smatraju da ove zemlje moraju i mogu ići ka oslobađanju zavisnosti od nafte.

Fadi Arbid, glavni direktor za ulaganje Amwal Capital Partnersa, rekao je za CNBC da će zabava i turizam u budućnosti biti glavni aduti saudijske ekonomije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Društvene promene, poput žena koje ulaze na tržište rada, takođe će uticati na rast BDP u Kraljevstvu.

"Put vodi u nezavisnost od nafte. To je krajnji plan vizije 2030", rekao je Arbid, misleći na plan Saudijske Arabije za reformu ekonomije.

Dodao je da je vlada podstakla učešće privatnog sektora i povećala ne-naftne prihode kao deo napora za diverzifikaciju privrede.

"Ne smemo više gledati na cene nafte kao na pokretača saudijske ekonomije", zaključio je Arbid.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta arapske države persijski zaliv ugostiteljstvo turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana