Tekst objavljen: 28.03.2024 14:55        


U Evropskoj uniji je u periodu od 2008. do 2022. godine broj zaposlenih na “tradicionalnim” radnim mestima u banci smanjen za oko četvrtinu, a istovremeno je u IT sektoru banaka broj novozaposlenih rastao u proseku osam odsto godišnje, što je posledica ubrzane digitalne transformacije kroz koju prolaze sve industrije, pa tako i bankarska

Istraživanje pokazalo: Klijenti ostaju u istoj banci dvostruko kraće


Ovo je pokazaloistraživanje, koje je sprovela međunarodna konsultantska kuća Horváth, u kojem je učestovalo više od 50 stručnjaka, akademika i menadžera iz sektora bankarstva. Cilj istraživanja je bilo prepoznavanje ključnih izazova s kojima se banke suočavaju u procesu digitalne transformacije, pri čemu su učesnici, između ostalog, naveli brzu evoluciju tehnologije, povećanu potražnju za održivim proizvodima, ali i nedostatak zaposlenih, posebno pad interesa mladih za rad u bankarskom sektoru.

„Kad govorimo o zaposlenima, prepoznali smo dva ključna izazova: kontinuirani nedostatak osoblja i stručnjaka koji će u bankarskom sektoru nastaviti da se pogoršava, ali i sve veća očekivanja postojećih zaposlenih. Njih je neophodno sistemski edukovati o novim tehnologijama, s obzirom na to da kvalitetno digitalno korisničko iskustvo postaje konkurentna prednost. Banke bi trebalo dodatno da ulože u rešenja koja će odgovoriti na potrebe klijenata, a razvijanjem privlačnih i inovativnih proizvoda privući će se i talentovani zaposleni„, izjavio je Robert Ćuzela Piljac iz konsultantske kuće Horváth.

Prema ovom istraživanju oko 40 odsto klijenata „tradicionalnog“ bankarstva u ovom trenutku koristi najmanje jedan finansijski proizvod FinTech kompanija. Izdvojili su i podatak Udruženja nemačkih banaka prema kojem jeprosečno razdoblje u kom klijent ostaje u ugovornom odnosu s istom bankom sedam godina, dok je 2000. godine taj period iznosio prosečno dvostruko više – 14 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Trendovi pokazuju da značajno raste broj klijenata koji sve ređe zbog određenih usluga bira odlazak u poslovnicu, već primarno s bankom komunicira digitalnim putem, pa je i dve trećine ispitanika prepoznalo važnost digitalizacije ovog sektora. Izdvojili su da jeu periodu između 2018. i 2023. godine 34 odsto svih procesa u bankama bilo automatizovano, a korišćenje veštačke inteligencije (AI) vide kao ključan alat u poboljšanju bankarske usluge.

Kao prednosti bankarskog sektora ispitanici su izdvojili poverenje, pouzdanost i tradiciju, kao i dobru usklađenost s regulatornim propisima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropske banke klijenti promena banke istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana