Tekst objavljen: 04.08.2022 13:55        


Svađa, povišen ton, teške reči – manifestacije su besa koje poslodavci uglavnom ne tolerišu na radnom mestu. Ali, postoje situacije kad je bes ne samo opravdan, nego i koristan, tvrde naučnici sa Univerziteta u Liverpulu

Kad poslodavci treba da tolerišu bes na radnom mestu?


Reč je o moralnom besu čija je osnova karakteristika da je motivisan željom da se brane druga osoba ili opšte dobro, a ne lična korist. Naučnici apeluju na poslodavce da dozvole ispoljavanje ovakvog besa, naravno na prihvatljiv način, bez uvreda. Jer, na ovaj način, štite se moralne vrednosti, ispravljaju nepravde, podstiče jednakost i stvara se bolje i kvalitetnije društvo, tvrde stručnjaci.

S druge strane, kad poslodavac suzbija ovakvo ponašanje kao devijantno, stvara uslove za nepravedno, nezdravo i nemoralno okruženje. I zato, naučnici apeluju na poslodavce da nauče da prave razliku između moralnog i drugih vrsta besa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Inače, ranija studija je pokazala da nije svejedno da li ljutnju na radnom mestu pokazuju muškarci ili žene. Pa tako, pripadnici jačeg pola koji pokazuju bes na poslu imaju jak uticaj na kolege, ali žena koja to radi, doživljava se kao slaba i previše emotivna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
istraživanje radno mesto poslodavci posao svađa univerzitet u liverpulu radna disciplina bes

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana