Tekst objavljen: 13.11.2013 11:15        


Kompanija MasterCard je danas objavila rezultate prvog istraživanja MasterCard Treat Index, koje pokazuje da više od polovine Evropljana, tačnije njih 59 odsto, smatra da je kupovina sitnica sebi samima njihovo osnovno pravo.

Kupci kažu da je kupovina poklona osnovno ljudsko pravo

Istraživanje je pokazalo da uprkos neizvesnoj ekonomskoj situaciji, kupci i dalje odvajaju novac za ličnu kupovinu, trošeći u proseku 51 evro najmanje jednom mesečno na neku sitnicu za sebe.

Prosečna potrošnja na poklone koje kupujemo sebi
1. Nemačka (€72)
2. Italija (€58)
3. Belgija (€57)
4. Francuska (€50)
5. Turska (€49)
6. Švedska (€46)
7. Rusija (€41)
8. Velika Britanija (€32)

Prosečna potrošnja na poklone za druge
1. Turska (€58)
2. Nemačka (€55)
3. Belgija (€53)
4. Italija (€45)
5. Rusija (€44)
6. Francuska (€42)
7. Švedska (€41)
8. Velika Britanija (€21)

Top 5 razloga za kupovinu poklona
1. Da se oraspoložim (36%)
2. Vikend je (26%)
3. Proslavljam nešto (24.6%)
4. Kada sam na odmoru/ ne radim (23.4%)
5. Upravo sam dobio platu (18.6%)
Uprkos ekonomskim poteškoćama širom regiona, Evropljani nisu bili voljni da se odreknu poklona za sebe, a jedna od pet osoba kaže da i dalje troši novac na sebe uprkos tome što zna da bi trebalo da ograniči potrošnju novca.

Istraživanje je takođe pokazalo da važnost čašćavanja sebe nadmašuje i našu želju da počastimo druge. Iako dvoje od petoro ispitanika (40%) kaže da će radije počastiti nekog drugog nego sebe, Evropljani u proseku troše pet evra manje kada kupuju poklone prijateljima ili članovima porodice.

Kada se govori o najvećoj potrošnji na poklone, na vrhu liste ovog evropskog istraživanja se nalaze Nemci, koji odvajaju prosečno 72 evra po kupovini, što možda ukazuje na bolje ekonomske uslove. Ispitanici u Velikoj Britaniji troše najmanje, čašćavajući sebe obazrivije sa 32 evra po kupovini.

Kupci u Velikoj Britaniji takođe tvrde da se osećaju najgore kada troše novac na sebe, a četvrtina ispitanika kaže da osećaju krivicu kada počaste sebe, što Britance čini kupcima koji se najviše kaju u Evropi.

U svim zemljama u kojima je istraživanje urađeno, češće se kupuju sitnice, poput jela u restoranima, hrane za poneti, čokolade, slatkiša i torti, što ukazuje na to da te manje kupovine najviše utiču na naše raspoloženje.

Zanimljivo, proizvodi poput kafe i sira se smatraju nužnošću a ne čašćavanjem, naročito u Italiji i Francuskoj, dok veće kupovine kao što su kupovine nakita i putovanja su jasno označene kao luksuzne kupovine. Žene radije troše novac na odeću, torbe i cipele dok muškarci kupuju obroke u restoranima, alkoholna pića, CD i DVD diskove i video igrice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina kupci pokloni MasterCard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana