Tekst objavljen: 08.05.2014 16:30        


Istraživanje čije je rezultate kompanija MasterCard danas objavila pokazalo je da uprkos verovanju da je upotreba gotovine – novčanica i kovanica nehigijenska, tek svaka peta osoba pere ruke nakon dodirivanja gotovine. 

MasterCard: Korišćenje gotovine je prljava navika

Istraživanje pokazuje da, iako smatraju da je gotovina u većoj meri nehigijenska od rukohvata u javnom prevozu ili hrane koja se deli poput kikirikija u kafićima, Evropljani imaju poteškoća da prestanu sa lošom navikom trošenja prljave gotovine.

Tri četvrtine svih Evropljana ispitanih u ovom istraživanju je saglasno da treba biti oprezan kada je reč o upotrebi gotovine zbog bacila koji se mogu naći na njoj. Ipak, rezultati istraživanja su pokazali kako ćemo verovatno češće prati ruke nakon nekih drugih aktivnosti poput diranja životinja (46%) ili korišćenja javnog prevoza (36%).

Prvo istraživanje koje su kompanija MasterCard i Univerzitet u Oksfordu sproveli 2013. godine pokazalo je da prosečna evropska novčanica sadrži 26.000 bakterija koje predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje.

Dodatni rezultati istraživanja kompanije MasterCard naglašavaju da gotovo četiri od 10 Evropljana (37% njih) tvrde da su spremni da naprave makar jednu malu promenu u svakodnevnom životu kako bi on postao više higijenski, a većina kaže da bi u istu svrhu više voleli da koriste kartice ili beskontaktno plaćanje umesto gotovine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac novčanik MasterCard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana