Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 05.06.2021 12:00        


Većina kupaca nekretnina nada se da će, u konačnom dogovoru o kupovini, postići za sebe bolju, odnosno nižu cenu od one koja je oglašena

Novogradnja: Za koliko se razlikuje oglašena od prodajne cene

Takođe, i mnogi oglašivači se rukovode ovom logikom, pa u oglase postave višu cenu, kako bi sebi ostavili prostora za pregovore.

Iako se ovo, po pravilu, češće dešava u starogradnji, i u novogradnji možemo videti da investitori zainteresovanim kupcima spuštaju cene svojih stanova, pogotovo ako se ti stanovi već neko vreme nalaze na tržištu. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs istraživao je kakav je odnos prosečnih oglašenih i prodajnih cena novogradnje u Beogradu.

Ako posmatramo celu opštinu Beograd prosečna oglašavana cena stanova u novogradnji, prema podacima 4zida.rs je 2 347 evra/m2. Prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na celoj beogradskoj opštini je 1741 evro/m2, pokazuju podaci RGZ-a. Na osnovu ovoga možemo videti da je oglašavana cena za oko 20% viša od zabeležene prodajne cene.

Najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd, gde je prodajna cena novogradnje za 10% niza od one koja se nalazi u oglasima. Na Zvezdari, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu razlika između oglašavanih i prodajnih cena stanova u novogradnji se kreće od 15% do 20%. Najveću spremnost za snižavanjem cena pokazuju investitori na Paliluli gde je prodajna cena za čak 35% niža nego cena koja se nalazi u oglasima, pokazuju podaci RGZ-a i 4zida.rs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ne bismo mogli izdvojiti jednu beogradsku opštinu gde se najviše gradi. Beograd je veliko tržište novogradnje i investitori svaku potencijalno dobru parcelu koriste da podignu stambene zgrade, bez obzira na to u kojoj beogradskoj opštini se ona nalazi. Ako govorimo o luksuznijim objektima, trenutno se oni najviše grade na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu. U opštinama gde je manja tražnja za stanovima ili gde investitori duže čekaju da prodaju sve stambene jedinice, veća je spremnosti da se potencijalnim kupcima izađe u susret u smislu korekcije cena, a to vidimo najbolje na primeru opštine Palilula – izjavila je Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs


Zanimljiva je situacija u opštini Savski venac gde je prošle godine prodat najskuplji kvadrat u novogradnji. Ako ukrstimo podatke 4zida.rs i RGZ-a vidimo da je prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na opštini Savski venac čak viša nego prosečna oglašavana cena – 3046 evra/m2 (prodajna) prema 2691 evro/m2 (oglašavana). Na osnovu ovoga možemo zaključiti da se najluksuzniji stanovi ponekad i ne oglašavaju u oglasnicima, nego se njihova prodaja vrši direktno. Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, ali u konačnom zbiru značajno utiču na statistiku, jer je cena njihovog kvadrata ponekad i duplo viša nego što je prosek na toj opštini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
4zida prodajna cena Beograd cena novogradnje stanovi novogradnja oglašena cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana