Tekst objavljen: 09.05.2014 12:00        


Prema udelu populacije od preko 60 godina u ukupnom broju stanovnika, Srbija je sa 24,7 odsto na niovu ostalih zemalja u regionu i EU gde se ove brojke kreću od 20,3 do 26,4 odsto. Međutim, u Srbiji je značajno niži odnos broja zaposlenih u odnosu na udeo penzionera u ukupnoj populaciji.

Omiljeni klijenti banaka: Svaki treći klijent penzioner

To praktično znači da penzije čine izuzetno značajan deo ukupnih prihoda domaćinstva i konkretno iznose 35,8 odsto, pa i bankarski sektor sve više svoje proizvode i usluge prilagođava upravo starijoj populaciji.

Prosečna penzija u Srbiji trenutno iznosi 221,28 evra i nešto je više od proseka većine zemalja u regionu kao što su Bosna i Hercegovina, Bugarska i Rumunija gde je ovaj iznos manji od 200 evra, dok jedino penizioneri u Hrvatskoj imaju nešto bolja primanja koja u proseku iznose 339 evra.
U Srbiji 70 odsto banaka u svojoj ponudi ima proizvode i usluge namenjene penzionerima, a penzioneri čine 34 odsto korisnika bankarskih usluga.

Takođe, preko 50 odsto penzionera pored tekućeg računa koristi i još neku od bankarskih usluga.

Najčešće se odlučuju za dozvoljeni minus koji se upotrebljava u oko 24,4 odsto penzionera na nivou tržišta, dok je u Intezi ovaj procenat 42 odsto, saopšteno je na predstavljanju rezultata istraživanja o socijalno-ekonomskom statusu penzionera u Srbiji i regionu pod nazivom "Novo doba, treće doba", koje je Inteza banka sprovela u saradnji sa IPSOS Stratedžik marketinga..

Kreditna kartica je na drugom mestu koji u ovoj banci koristi 22 odsto penzionera, dok je ova brojka na nivou tržišta niža i iznosi 11 odsto. Penzioneri se u priličnoj meri odlučuju i za gotovinske kredite koje koristi 64,4 odsto njih, odnosno 18 odsto u Inteza banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dok su sa jedne strane ispitanici pokazali veoma visok stepen informisanosti o bankarskim terminima kao što su razlike između kamatnih stopa, sa druge je zabeležen izuzetno nizak stepen znanja o sopstvenim mogućnostima u banci.

Čak 58 odsto penzionera izjavilo je da ne zna da u našoj zemlji postoje banke koje imaju ponude namenjen baš njima, dok 32 odsto njih nije znalo ni da postoji mogućnost da penzioner uzme keš kredit, a 70 odsto nije poznato da nije potrebno da prenose svoju penziju da bi realizovali kredit u nekoj banci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke penzionisanje penzioneri bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana