Tekst objavljen: 30.01.2013 15:55        


Konkurentnost, poboljšanje kvaliteta i pristupačnost bankarskih usluga, kao i dobar odnos sa klijentima je nešto o čemu banke svakodnevno moraju da vode računa u cilju očuvanja klijenata i privlačenja novih.

Paket računi: Šta vam sve domaće banke nude

Čini se da su banke ovo odavno prepoznale, pa su neki klasični bankarski proizvodi dobili svoje atraktivnije naslednike koji nam pružaju veću fleksibilnost i smanjenje troškova.

Klasični tekući računi su polako ali sigurno izašli iz mode, a nasledili su ih paket računi. Paket računi su računi koji objedinjavaju više bankarskih proizvoda za jednu cenu.

Iako je cena paket računa viša od cene običnog tekućeg računa, korišćenjem ovog proizvoda stičemo pogodnosti u u pogledu vrste i visine troškova, naknada i kamata vezanih za te proizvode i usluge.

U okviru paket računa su nam uglavnom na raspolaganju dinarski i devizni tekući račun, debitne i kreditne kartice, SMS obaveštenja, e-banking, kao i dozvoljeni minus, ali naravno broj usluga i proizvoda koji su nam dostupni zavise od konkretne banke.

Jedna od stavki na šta obavezno treba obratiti pažnju je koliko često banke menjaju naknade za održavanje ovakvih usluga (kod nekih banaka se naknade menjaju na tri meseca, dok se kod nekih menjaju jednom godišnje).

Alfa banka nudi tri paket računa, sa rasponom cena od 180 do 400 dinara za mesečno održavanjeNajskuplji Alfa Total Max paket, čije mesečno održavanje banka naplaćuje 400 dinara, nam nudi dinarski i devizni račun, Dina, Visa ili MasterCard debitnu karticu, Dina kreditna karticu, Master Card Hvala karticu, Visa Gold kreditna karticu, besplatne trajne naloge za kupovinu i prodaju efektive, besplatno plaćanje komunalija putem trajnih naloga po tekućem računu.

Dobijamo i pozajmice po tekućem računu bez provizije za odobravanje, pasivnu kamatu po tekućem računu koju se obračunava na raspoloživa sredstva svakog dana, SMS obaveštavanje o promenama na tekućem računu bez mesečne naknade, e-banking sa fiksnom naknadom za plaćanje elektronskih naloga.

Posebne pogodnosti koje imamo ako koristimo ovaj paket je izdavanje kreditne kartice MasterCard Hvala bez godišnje članarine uz koju dobijamo vaučer za besplatan medicinski pregled, putno osiguranje koje dobijamo uz Visa Gold karticu, besplatnu dodatnu debitnu karticu, kupovinu stranih valuta po povlašćenom kursu putem besplatnog trajnog naloga, oročenu štednju uz privilegovane kamatne stope, posredovanje u obavljanju brokersko-dilerskih poslova po povlašćenim uslovima, kao i gotovinske i potrošačke kredite sa nižim kamatnim stopama.

Banka Inteza nudi Hit tekući račun, za čije mesečno održavanje treba odvojiti 300 dinaraOvaj račun je moguće otvoriti bez obzira da li ste zaposleni ili ne. U okviru Hit računa dostupni su nam American Express Blue kreditna kartica, MasterCard kreditna kartica, VISA Inspire debitna kartica, Intesa Mobi, Intesa On-Line, Intesa Halo, trajni nalog, SMS obaveštenje, dozvoljeni minus, Evro vise, zdravstveno osiguranje, čekovi.

Pogodnosti su dobijanje kartica bez plaćanja godišnje članarine, poseban kurs za prodaju i kupovinu deviza, kao i dopunsko zdravstveno osiguranje Delta Generali osiguranja koji obezbeđuje novčanu nadoknadu u slučaju teže bolesti, izvršene hirurške intervencije ili invaliditeta koji je posledica nesrećnog slučaja.

Isplaćena naknada se može koristiti bez uslovljavanja svrhe u koju će biti potrošena.

Sberbanka nudi ukupno četiri paket računa sa rasponom cena od 99 do 499 dinara za mesečno održavanjeNajjeftiniji Basic paket za koji mesečno treba izdvojiti 99 dinara, pored dinarskog i deviznog računa nam nudi debitnu Maestro karticu, trajni nalog, dozvoljeni minus i sms obaveštavanje. Pogodnost je odobravanje dozvoljenog minusa na rok od dve godine.

Najskuplji Business paket za koji treba izdvojiti 499 dinara pored nabrojanih usluga iz Basic paketa nudi još i e banking, specijalni vid prekonoćne štednje, kreditnu Master karticu, usluge savetovanja u oblasti finansijskog planiranja.

Pogodnosti ovog paketa su dobijanje poklon kartica pomoć na putu – AMSO, poklon kartice putnog zdravstvenog osiguranja – AMSO, konsalting usluge za kupovinu hartija od vrednosti, kao i beskamatno kreditiranje na kreditnoj kartici za plaćanja do 40 dana.

Pireus banka nudi paket Go smart za zaposlene ali i paket Čista desetka za studenteU okviru paketa Go smart dobijamo debitna kartica Dina, dozvoljeni minus - odmah po uplati prve plate i u visini jedne plate, čekove, set trajnih naloga, e-banking usluge bez troškova održavanja, SMS prepaid dopuna bez troškova, SMS postpaid dopuna bez troškova, SMS plaćanje računa za fiksni telefon, Card to Card - transfer novca putem SMS-a, Visa, MasterCard i DinaCard kreditne kartice, Visa Foto karticu, SMS i e-mail obaveštenja po kreditnim karticama.

Mesečna naknada za ovaj paket se kreće u rasponu od 250 do 350 dinara, a pogodnosti su izdavanje kartica bez troškova godišnej članarine, odobravanje keš kredita bez troškova aplikacije, povoljniji uslovi za oročavanje depozita kao i povoljniji uslovi za dobijanje lizinga u Pireus lizingu.

Paket Čista desetka je potpuno besplatan i namenjen je studentima starosti između 18 i 28 godina. U okviru ovog paketa na raspolaganju su Dina debitna kartica, SMS obaveštenja, trajni nalog za plaćanje mesečnih obaveza, SMS dopuna mobilnog telefona i Visa electron kartica.

Ovaj paket ne zahteva redovne prilive, a pogodnost je mogućnost prijema novca iz inostranstva, kao i prenosa sredstva sa jedne na drugu Dina karticu, kao i kupovina na internet sa Visa electron karticom.

5 komentara

 1. User image
  Miroslav 15.11.2013 12:37

  A šta je sa AIK Bankom? Oni ne uzimaju nikakve provizije, naknade, održavanja.
  Što nikad ne pišete o njima koji su skroz "user friendly", tj. ne gule klijente.

 2. User image
  Miroslav 15.11.2013 12:41

  Ovaj prethodni komentar sam posalo ali moram da napomenem da nisam zaposlen u AIKu, da ne ispadne da ih reklamiram, mada zaslužuju reklamu jer su jedini koji usluge odžavanja ne naplaćuju. Čini mi sei da i Univerzal banka takođe ne naplaćuje troškove održavanja. To sam video na vašem sajtu.
  Ukoliko vam je stalo do građana pišite više o ta dva svetla primera.
  Pozdrav

 3. User image
  Rade 07.04.2014 22:04

  Bilo je besplatno u AIK banci dok LOPOV KOSTIC nije kupio vecinski paket akcija.Od 08.05.2014 i oni krecu sa naplatom odrzavanja ,e banking itd

 4. User image
  Nenad 14.04.2014 12:44

  AIK banka pocinje sa naplacivanjem troskova odrzavanja racuna. Tokom prosle godine u promotivnoj kampanji nudili su otvaranje racuna, njihovo vodjenje i niz drugih usluga besplatno i to zauvek. Sada uvode placanje troskova TR, a nezadovoljnim klijentima "pogodnost" da besplatno (sto su inace po zakonu duzni) zatvore racun. Da sad ne duzim o klijentima koji su u minusu, kreditima i sl. koji su racunali da bar trosak TR nece imati, a sad nemaju izbora. Nekorektno a mozda cak i nezakonito postupanje (neravnopravan odnos ugovornih strana).

 5. User image
  boki 24.04.2014 23:53

  Vise nije tako. Sad i oni naplacuju

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
tekući račun tekući računi paket račun paket računi banka banke klijent banke klijenti banke kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana