Tekst objavljen: 28.03.2013 8:28        


Da li je moguće dugovati nekom milionski iznos za nešto što nismo potrošili? Nažalost, jeste. Zamislite domaćinstvo kom je struja odavno isključena, skinuto brojilo pa ne postoji mogućnost priključka „na divlje“ i krađe struje, potrošnje nema već čitavu deceniju, a dug se sa 47.675 dinara popeo na ogromnih 3.028.181,58 dinara!

Slučaj Građanina X: Nema struju, "duguje" milione

I iako se struja ne troši godinama, par godina posle isključenja sa mreže u EDB-u pokreću i nove tužbe na tri različita iznosa – prva je na iznos od 399.430 dinara, druga na 15.073 dinara i treća na 12.448 dinara. A iz kog razloga, odnosno po kom to obračunu i osnovu su podnešene ove tužbe ostaje nejasno!

Na sajtu EDB-a u delu Pitanja i odgovori između ostalog se pojavljuje i pojam tzv. Procesne kamate. Procesna kamata je po objašnjenju EDB-a kamata koja se obračunava tuženim potrošačima. Procesna kamata je obračun zakonske zatezne kamate na utuženi dug obzirom da se za iznos utuženog duga ne obračunava redovna zatezna kamata.
Ali, krenimo od početka. Slučaj Građanina X iz Beograda je više nego interesantan. On je iz one kategorije građana koje je EDB odavno tužila i postoje sudska rešenja o izvršenju.

Prva dve tužbe za neplaćenu potrošenu struju podnete su još 1999. godine na ukupan iznos 47.675 dinara. Nakon toga njemu je isključena struja, demontirano brojilo i sat i od tad potrošnje nema.

U prilog ovome da potrošnje nema već više od 10 godina govori i kartica iz EDB-a o stanju potrošača na kojoj se vidi zapis poruke čitača koja glasi NE TROŠI!


Kada neko podnosi tužbu za izmirenje novčanog dugovanja (u ovom slučaju EDB), u glavni tuženi iznos duga ulazi obračunata i neplaćena struja i zatezna kamata koja je obračunata do momenta podnošenja tužbe. To je glavni (tuženi) dug. Sud po inerciji donosi rešenje o izvršenju u kojem se kaže da je dužnik (tuženi potrošač) dužan da plati glavno dugovanje uvećano za obračunato zakonsku zateznu kamatu od dana donošenja rešenja pa sve do dana isplate kompletnog dugovanja.
Iako je nadležni sud doneo Rešenje o izvršenju još 15.12.2000, nakon 5 godina protiv iste osobe podnete su još tri tužbe za dugovanje.

U avgustu 2005. podnosi tužbu na iznos duga od 399.430 dinara, u septembru tužbu na iznos od 15.073 dinara i u decembru tužbu na iznos od 12.488 dinara.

Pitanje koje se prvo nameće u ovakvoj situaciji je da ukoliko je potrošač isključen sa mreže, brojilo demontirano, potrošnje nema (ne krade se struja priključkom na divlje), po kom osnovu dugovanja su podnete tri tužbe iz 2005. godine.

Dugovanje našeg Građanina X prema EDB-u u julu prošle godine bilo je nečuvenih 3.028.181 dinar, od čega je samo po osnovama kamata EDB obračunao 2.359.750 dinara.

Nakon pokušaja korisnika da dobije obračune, kopije računa, preglede dugovanja po stavkama, dugovanje je korigovano na 1.485.000 dinara ali i dalje ostaje sporno pitanje zatezne (procesne kako je EDB naziva) kamate.

Kako u konkretnom slučaju nije bilo potrošnje struje koja bi uslovila nove tri tužbe u 2005 godini, ostaje samo zaključak da je EDB te tri tužbe podnela po osnovu obračuna procesne (zatezna kamata) kamate ili nekih troškova koje samo EDB-a zna šta su. Naime, na svaku tužbu podnetu za potrošenu struju EDB ima pravo (i to se navodi u rešenju o izvršenju) na naplatu zatezne kamate do dana isplate dugovanja!!!
Pokušali smo na sve načine doći do računice EDB-a i kamate koja je obračunata, ali ni po jednoj zakonskoj formuli nam to nije uspelo.

Po našim obračunima, a u skladu sa Odlukom Ustavnog suda, zatezna kamata na tužbe iz 1999. godine i glavno dugovanje od 47.675 dinara iznosi 150.840 dinara, dok zatezna kamata na tužbe iz 2005. godine i glavni dug od 426.951 dinara iznosi 447.872 dinara.

Dakle po svim tužbama (s obzirom da dugovanja nisu plaćena) Građanin X po osnovu zatezne kamate EDB-u duguje ukupno 598.713 dinara, umesto 810.717 dinara, koliko je navedeno u poslednjem izveštaju EDB-a.

Istovremeno, bez obzira na prikazano dugovanje po osnovu tužbi i po osnovu kamata, uvek postoji neki dug posle utuženja!Kako je od EDB-a nemoguće dobiti kopije računa na kojima se vidi potrošnja struja, obračunata kamata i ostale stavke koje nam EDB stavlja na teret kroz redovne račune, tako je nemoguće dobiti i kartice glavnice, kamata zateznih i procesnih.

Ustavni sud je doneo odluku o neustavnom obračunu zakonske zatezne kamate konformnom metodom. Onima koji i dalje duguju po bilo kom osnovu (konkretno prema EDB-u), EDB mora retroaktivno obračunati zateznu kamatu po proporcionalnoj metodi i to počev od 03.03.2001 godine! Odlukom Ustavnog suda, oni koji su pre odluke Ustavnog suda platili dugovanja po osnovu sudskog rešenja, ne mogu da traže povraćaj plaćene kamate.
Po svakom zahtevu koji potrošač uputi EDB-u za dobijanje kopija računa i izvoda, EDB odbije zahtev i uruči vam šturi pregled nabacanih stavki, koje ni sam sudski veštak ne bi umeo da iščita i odmrsi.

Sad postavljamo pitanje šta u stvari raditi u ovakvoj situaciji? U EDB-u kažu da tuženi građani mogu da plate dug na rate, naravno bez ikakvih otpisa kamata, a to da li u ovakvim slučajevima neko može da zaradi za mesečnu ratu nije nešto o čemu se razmišlja.

Jer ako pretpostavimo da naš Građanin X prihvati plaćanje duga na 24 rate bez otpisa kamate, on mesečno za ratu EDB-u treba da izdvoji 62.500 dinara.

Građanin X kaže da želi da plati dug, pa čak i realnu kamatu na taj dug, ali ne želi da plati ono što nije potrošio (ne troši struju već 10 godina), odnosno želi da dobije validne obračune svoje potrošnje i tužbi koje je EDB podnela protiv njega.

Pročitajte i: Dugujete za struju? Tužili su vas? Evo šta sada


3 komentara

 1. User image
  Violeta Pantić 30.05.2013 14:29

  Može li mi neko objasniti, ako me EPS tuži tj predlogom za izvršenje, ja to ne dobijem niti mi je uručeno i po viđenju predam podnesak sudu sa relevantnim činjenicama koje dokazuju da je dug izmiren, zašto nemam pravo na parnicu ako je sudu predato stanje novih činjenica koje direktno utiču na predlog.

  I još jedno jako bitno pitanje kako Elektrodistribucija i dalje obračunava kamatu na celokupni dug ako nam je poznato da se predlogom za izvršenje naplat anastavlja preko Suda, zar taj iznos ne bi trebao da stoji u analitičkoj kartici Potrošača a ne kao osnova za dalji obračun kamate i takoreći pljačku. Naime moj otac je imao dug u 2007 godini od 25.000,00 koji je do prvog predloga zastareo i koji je sada prerasao u 100.000, 00 dinara i ako redovno plaćamo struju a EPS nas konstantno tuži na svakih 6 meseci i dug nepostojeći je kao što rekoh preko stohiljada. Ovo je postalo kao centrifuga dajte mi savet kako da ostvarim svoje pravo i dokažem da nema dug..........

 2. User image
  lidija stanisic 02.06.2013 15:58

  Moja majka ima problem sa edb. Ušla je u posed stana, privatno vlasništvo, posle smrti zaštićenog stanara koji je tu živeo od početka 1940. godine. Dug za struju je poslednji put plaćen 30.09.2010. i sada iznosi din 138.000,00. Edb neće da uključi struju dok se račun ne plati, iako majka ima pravosnažnu presudu o iseljenju udovice zaštićenog stanara, kao i zapisnik opštine Palilula o datumu preuzimanju stana od strane moje majke. (24.03.2013.) Da li moja majka mora da plati taj račun ili šta može da uradi. Molim za savet.

 3. User image
  nada 15.10.2013 20:30

  Imam problem sa elektrovojvodinom.dosla sam u kucu nema struje nema sata
  pitam se ko je mogao uci u moj posed i uzeti sat.to je kradja.
  u kucu niko nije stanovao ,nema potrosnje struje .trazila sam objasnjenje od elektrovojvodine
  kazu ima tuzba sudski troskovi 8538,34din i redovan dug od 7216,65din, pitam koga su tuzili moju pokojnu majku ,kakav dug kad nema potrosnje .u kuci niko ne stanuje
  kazu treba novi projeka,t novo mjerno mjesto novi sat prikljucak ,pitam o cemu pricate kuca je stara sto godina
  to je nas sat.ocu sve da se vrati u prvobitni polozaj.proslo je vec tri mjeseca niko nista nije preduzeo samo me setaju od jednog do drugog.sada tamo stanuje covjek sa troje maloljetne djece nema osnovno struju.
  sta mi je ciniti? kome da se obratim..Hvala .pozdrav

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena struje jeftina struja potrošnja struje račun za struju struja potrošači prava potrošača zaštita potrošača Srbija EPS Elektroprivreda Srbije kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana