Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 26.03.2013 14:50        


Akcija Elektroprivrede Srbije kojom je dužnicima ponuđen reprogram dugovanja za struju, kao i otpis kamata obračunatih samo u toku 2012. godine, zatalasala je javnost. I čini se da rešenje nije zadovoljilo ni one koji struju redovno plaćaju, kao ni one koji to ne čine.

Dugujete za struju? Tužili su vas? Evo šta sada

Naime, dok se redovne platiše žale da su još jednom amnestirani oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze, dužnici su se ponadali da će im EPS olakšati da se izbore sa neplaćenim računima za struju.

Međutim, kada su redovi na šalterima već formirani iz EPS-a je stigla informacija da je reprogram duga moguć samo za one potrošače koji zbog svojih dugova nisu tuženi.

A potrošača koji su zbog neplaćanja struje već tuženi čine oko trećinu od ukupno 600 hiljada neplatiša.

Čemu, dakle, oni koji su već tuženi mogu da se nadaju?

Osnovni princip za odluku EPS-a da im se ne odobri reprogram je apsolutna obaveza kupca električne energije da plaća tačan iznos za potrošenu električnu energiju.

Osnovni pojmovi u organizacionoj šemi elektrodistributivne mreže:

1. EPS je zadužen za proizvodnju, distribuciju, trgovinu, upravljanje distributivnim sistemima i ostalo.
2. EDB, Elektrošumadija i ostali su distributivni sistemi kojima je osnivač EPS i oni su ti od kojih kupujemo električnu energiju i koji su i poverioci nad vašim dugovima, odnosno oni „tuže“
Ipak, iz različitih razloga, veliki broj domaćinstava i privrednih subjekata to nije činio u prethodnom periodu, čime su dovedeni u situaciju da su ili utuženi od strane distributera električne energije ili barem postoji tendencija da do toga uskoro dođe.

Kada kažemo „utužen sam“, obično se misli na parnični postupak, ali u slučaju neplaćanja potrošene električne energije u pitanju je odmah izvršni postupak i to na osnovu verodostojne isprave, koja je u ovom slučaju mesečni račun za utrošenu električnu energiju.
 

Najjednostavnije rečeno, postupak se odvija na sledeći način:

Kao što možemo da zaključimo, račun se postavlja kao apsolutno nepogrešiva računica naše sudbine. A kako je struja proizvod kao i svaki drugi i može da bude različitog kvaliteta, uz nebrojeno "na divlje" priključenih potrošača, manje efikasnih distributivnih sistema i drugih gubitaka koji negde moraju da se namire, i na kraju sam račun za koji vam treba naučnik da ga rastumači, svaka sumnja u obračun se smatra opravdanom.
1. Poverilac (EDB, Elektrošumadija i dr.) podnosi izvršnom odeljenju nadležnog Osnovnog suda predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave

2. Sud donosi rešenje o izvršenju i mučni postupak izvršenja sa popisom stvari, dolascima izvršitelja i drugim neprijatnostima može da počne. Treba imati u vidu da će izvršitelji sve to raditi u mraku, jer ćete, gotovo sigurno biti isključeni, pre nego što počne postupak izvršenja

Od toga u kojoj fazi izvršnog postupka je vaše dugovanje postoje dve kategorije:

a) Oni protiv kojih je podnešen predlog za izvršenje („predata tužba“), a rešenje o izvršenju, još nije dostavljeno ili nije istekao rok na prigovor istog rešenja

b) „Srećni dobitnici“ pravosnažnih rešenja o izvršenju

Prvonavedeni su, sasvim jasno, u boljoj poziciji od ovih sa pravosnažnim rešenjem. Najpre, zbog toga što mogu da podnesu prigovor na rešenje o izvršenju.

Zapamtite, vrlo je bitno da od poštara ili u pošti preuzmete rešenje o izvršenju. Jer, zakonska regulativa, vezana za izvršni postupak, više ne predviđa mogućnost, neuručenja sudskih akata. Ukoliko ne želite da primite rešenje, ono će se vratiti u nadležni Sud, biće okačeno na oglasnoj tabli Suda definisan broj dana i nakon toga se smatra da vam je uručeno.

Ako ste rešenje preuzeli, u pouci o pravnom leku ćete naći rok i način podnošenja prigovora ( po pravilu, 5 dana od dana dostavljanja rešenja).I uvek treba imati u vidu, sa Sudom se komunicira, isključivo pisanim putem i to: preporučenom pošiljkom sa povratnicom (kao dokazom da je podnesak uručen) ili direktnom predajom prigovora na pisarnici Suda.

U konkretnom slučaju kada pričamo o struji, DUGOVANJA ZA UTROŠENU STRUJU, SHODNO ZAKONU O OBLIGACIONIM ODNOSIMA, ZASTAREVAJU U ROKU OD GODINU DANA od dana njihovog dospeća, i to može biti prvi razlog prigovora.

Ovde izričito naglašavamo da Sud po službenoj dužnosti ne vodi računa o zastarelosti potraživanja, već to morate sami istaći u svom prigovoru.

Drugi razlog za prigovor može da bude neistinit sadržaj isprave (računa), odnosno da iznesete materijalne dokaze da iznos nije onoliki koliki stoji u rešenju.

Ako ste, već primili opomenu pred utuženje, a nemate informaciju da ste utuženi i opravdano osporavate iznos zaduženja, za koji se teretite, što pre napišite reklamaciju na dostavljeni račun i to u roku koji vam je ostavljen za reklamaciju (8 dana).

Vezano za prethodno, Zakon o izvršenju i obezbeđenju predviđa da vas poverilac mora obavestiti o vašem dugu i to sa dokazom da je uručen. Ovo, praktično znači, da poverilac mora imati povratnicu kao dokaz da ste obavešteni o nastaloj obavezi. Do sada, računi, kao ni opomene nisu uručivani kao preporučena pošiljka, pa i ova činjenica možda može da vam bude slamka spasa.


Stiglo je pravosnažno rešenje. Šta sada?

Slučaj onih koji imaju pravosnažno rešenje o izvršenju je daleko teži. Ne preostaje im ništa drugo nego da pokušaju da se dogovore sa elektrodistribucijom o namirivanju duga. Na rate, kako drugačije.

Naime, kada su se prošle godine distributeri struje probudili iz dugog sna u kome nisu ništa preduzimali protiv dužnika i započeli naplatu, dužnici su im uzvratili masovnim podnošenjem tužbi za utvrđivanje duga.

Stvar se toliko zakomplikovala da je Vrhovni kasacioni sud, u više navrata, na zahtev Osnovnih i Apelacionih sudova usvojio pravne stavove čija se suština može parafrazirati na sledeći način:

- Nedopuštena je tužba kupca struje protiv poverioca (prodavca) struje.
- Ostvarivanje prava se može dokazivati prigovorom u postupku koji se vodi protiv kupca.
- Potrošač ima pravo da tuži prodavca za isključenje struje (za izvršenje ugovora) i nastavak isporuke električne energije.

Narednih dana na portalu Kamatica ćete čitati o situacijama iz stvarnog života:

- slučaj Građanina X ili šta raditi kada vas zaista tuže zbog dugovanja za struju

- slučaj Građanina Y ili šta kada vas ne tuže već vam "debelo" naplate

Iako pravni stavovi Vrhovnog kasacionog suda nisu obavezujući za primenu u sudovima, velika je verovatnoća da će se Sud, ukoliko na bilo koji način pokušate da osporite deo dugovanja ili način obračuna kamata zbog koji je glavni dug vrtoglavo porastao, voditi pravnim stavovima Vrhovnog kasacionog suda i odbaciti vašu tužbu, što će biti samo još jedan trošak više koji ćete morati da platite.

Možda je trenutno utešno reći da u skladu sa Zakonima koji regulišu ovu materiju, obustavom isporuke energije ne prestaje da važi Ugovor o prodaji. Dakle, potrošač ima pravo da tuži prodavca za isključenje struje (izvršenje ugovora) i nastavak isporuke električne energije.

Nažalost, uzimajući u obzir brzinu rešavanja sporova u domaćem pravosuđu, realno je da ćete mnogo vremena provesti u romatičnoj atmosferi svetlosti sveća pre nego što dobijete pravosnažnu presudu po ovom osnovu u svoju korist.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

31 komentara

 1. User image
  Andrija Stojadinovic 04.09.2014 22:26

  Trazim savet:Potpisao samsporazumoreprogrmudugazastruju.Usporazumu stoji reprogramira sedugzautrosenuelektricnu energiju.Postonestojiizakamatunadugzautrosenuelektricnuenergiju,dalijeugovorrusljiv,i dalimogusudskidatrazimdamiseobracunasamoutrosenael,energija.Jeri odluka i vladei EPSa reprogrmirasedugyautrosenuel.energiju.A kamata nije struja. Molim vaszasavetdaliimam sanseda sudskiizmenimugovor,jer nije u skldu saodlukom vladei,isa samimsobom jer stojiZa utrosenu el,energiju.Molio bih telefonski kontakto62709949 Andrija

 2. User image
  mile 28.01.2015 14:42

  Pa ništa to nije čudo na našim prostorima ,Monopol nije smio da se vrši ni u Socijalizmu sa društvenom danas državnom imovinom,To se države na ovom prostoru koje su izgubile sve ratove i svi bave zelenaštvom reketiranjem nad jadnim i poštenim narodom dok oni moćnici troše milione otpisuju i nikoih netuži.Optimizam je da će ovi pošteni da pobjede zahvaljujući datom povjerenju ,samo reformom privrede i dobijanjem posla ili onaj koji već radi bude adekvatno nagrađen
  svi računi će biti plaćeni i neće biti utuživanja njti pravnog nadmudrivanja .Normalno razvijene zemlje među koima smo mi prednjačili nemaju problema sa tim,bave se mnogo važnijim problemima.

 3. User image
  zvoncica 17.08.2015 14:49

  Kako da saznam da li imam dug?i da li je podignuta tuzba za isto?

 4. User image
  jovan 17.08.2015 15:08

  Imaš na računu za tsruju dug koliki ti je.... a što se tiče tužbe to će te sud obavestiti a uvek možeš da odeš u EPS i saznaš na licu mesta sve

 5. User image
  Radoslav 21.12.2015 12:47

  Poslednji racun za struju je placen 2009 god. (od 2007 niko ne zivi u toj kuci) 2013 i 2014 sam tuzen i treba da platim dug koji je bio ca.6700 din a sad je narastao na 163000din.
  Jel moze protiv toga da se odbrani.Ako dug zastareva posle godinu dana onda neznam na osnovu cega su me tuzili.
  Ako imate odgovor molim Vas da mi javite
  Hvala

 6. User image
  milica 29.12.2015 20:19

  dobila sam odluku o dolasku izvrsioca u popis zato sto imam neplacene racune za.04.2013 god. 05.06 i 07 te iste godine...nisam ni znala za taj dug jer se kroz naredne racune ti iznosi nisu pominjali...Takodje pise da je dostavljena i opomena,ali opomenu nisam dobila...proslo je vec 2,5 godina od tih racuna i sada se tek prvi put javio neko da ih potrazuje...Moze li savet sta da radim ???hvala unapred

 7. User image
  milena 03.02.2016 17:14

  protiv njih i kradje ljudima na racunu izgledami nemoze se nista. izmislili. izmislili su procesuiranu kamatu, tako su meni rekli. uredno smo izmirili 2012 i 2013. ali to odbacuju i kazu da dugujemo 127000 din i da ce dnevno ici kamata. javni izvrsitelji mi kazu da pravno nepostoji ta vrsta kamate, ali nevredi nista. bez opomene, bez iceg sto bi potkrepilo dokaze , da nam je ove tri godine dostavljeno oni to tvrde i nedaju za te god finansijske kartice ni kopije racuna. strasno , neznam sta uciniti, mafija je to veca od ikog i najveci zelenasi kojima mi sa bednim primanjima nemozemo da se izborimo. i ja bih volela da im se nekako doskoci ali neznam kako.

 8. User image
  Gordana 01.07.2016 22:48

  Prodala sam stan 2005. god., ali nisam odjavila brojilo. Znam to je moj propust. Novi vlasnik napravio ogroman racun. Navodno, njegovi stanari su to ucinili. Stigla mi je opomena pred predaju predloga za izvrsenje na osnovu verodostojne isprave na iznos od 40.648,00 din., a kamata 0.00.
  Kad sam otisla kod pravnika u eps, po saldo kartici kupca eps me utuzio za 384.561,80 . Pitam sad ja..zasto nisu obustavili isporuku el. energije neredovnom platisi, posto znam da seku struju i za 10 000 duga. Zasto mi nikad do sad...11 godina je proslo od prodaje stana nisu poslali ni jedan racun, niti opomenu? Inace novi vlasnik stana je vrlo mocan i ima veze svuda.
  Sad ja da placam tudje racune zbog epsa-monopoliste i novog gazde-mocnika.
  Udruzimo se..ne cekajmo kao ovce kad ih vode na klanje!!!
  Inace imam samo ovaj stan i platu 14 000...svoje racune redovno izmirujem sa bednim primanjima, a oni puni kao brod su nedodirljivi...

 9. User image
  Slavoljub Jovanović 27.07.2016 14:44

  Imao sam prodavnicu u sastavu mog preduzeća i strujomer se vodi na ime preduzeća. U međuvremenu prodavnica je zatvorena , ostao je tekući dug za struju kao i dug na ime reprograma koji je sklopljen 2013 godine (sve ukupno oko 450.000 dinara) , preduzeće više ništa ne radi, nema imovine , a račun je u blokadi već nekoliko godina. Šta da radim i može li i na koji način EPS naplatiti taj dug. Dodatni problem je taj što taj nelegalizovani objekat sada mogu da prodam, ali šta sa strujom, jer budući vlasnik očekuje struju u lokalu. Hvala.

 10. User image
  mile 05.10.2016 17:00

  Ima li neko slican slucaj i sta da se radi. Objekat za koji se duzim za dug struje je u nekom kamp naselju na teritoriji trece opstine. Objekat nije moj niti mojih rodjaka ni roditelja, pojma nemam ciji je. Jedino je ime i prezime na racunu isto kao i moje. U nadleznoj ED kazu da je objekat pod strujom od 1985 g. (tada nisam bio ni rodjen) i da se tada nisu sklapali ugovori sa ED pa ni neznaju ko je vlasnik sem sa racuna. Kako da dokazem da sam ja-JA a ne onaj drugi. Utuzen sam ,(bio i izvrsitelj) i kaze da ja treba da prikupim podatke i to nekakvim podneskom dokazem Sudu. Koje solucije su u igri. Da totalno ignorisem, da odem JA da odjavim brojilo pa neka se posle pravi vlasnik "gura" po salterima za ponovnu priujavu, da podnesem taj famozni podnesak (ali sa kojim argumentima).....? Ocigledno da ni sudstvo ni policija (usli na NET i prvo isto ime dali?!? nisu uradili svoj posao ili mozda jesu DRZAVNI POSAO odradili). Ne znam , pomagajte ljudi savetima (ne verujem da neko ima slicni slucaj) sta , kome, kako ??????? Sifra:lud-zbunjen-gnevan.

 11. User image
  Novica Apostolović 24.11.2016 10:43

  Zaista je čudan i kontradiktoran rad Osnovnog suda u Pirotu što se oglašava nenadležnim za postupanje po parničnom predmetu
  P.br.1850/2014 i tonakon završetka dokaznog postupka gde je dokazano da prodavac nije postupio po Zakonu o enegetici da dostavi pre isključenja nužnu opomenu, da se nezna konkretno za koji period potiče dug i koliko isnosi niti je prilikom isključenja struje izvršeno očitavanje električnog brojila, gde potrošač tuži EPS kao prodavca struje radi utvrdjivanja apsolutne ništavosti radnje isključenja struje i ponovno priključenje struje.
  U sudskoj praksi stoji da potrošač ima pravo na ovakvo utuženje. U E.Distribuciji u Pirotu samo traže pare a neće da mi kažu konačan iznos , ja ne prihvatam bilo kakvo plaćanje zato što nije bilo razloga za isključenje struje ,živim u mraku i neću se nikada pomiriti sa isključenjem. Šta da činim ako mi Viši sud u Pirotu odbije žalbu

 12. User image
  Slobodanka 21.12.2016 13:40

  Danas sam zvala elektrodistribuciju da proverim koliko je stanje na racunu za struju u kuci u kojoj niko ne zivi vec dve godine. Inace zivim u drugom gradu,pa racune nisam izmirivala izvesno vreme-posto nisam jedini naslednik. Danas mi je radnica elektrodistribucije rekla da su poslate dve tuzbe kao i racun. Tuzbe su 15700,a racun je 15260. Posto niko od nas nije primio tuzbu,da li moram da izmirim sudske troskove ili samo dug za struju? Molim Vas da mi sto pre odgovorite.

 13. User image
  miso 30.12.2016 15:06

  Obracunska snaga je pljacka To je dobro smisljen izgovor za protivzakonsku kaznu Znaci li to da fabrika duvana koja proizvede deset tona cigareta treba da naplacuje po paklici cigareta obracunsku snagu kao rezervu za narucene cigarete Gde to ima
  Pravo pitanje je Ako smo ugovorili neku njihovu obracunsku snagu Istu smo platili Istu nismo potrosili Gde je ta snaga Kome su je dali Vratite nam nase Oni su angazovali masine napravili a ona nije potrosena GDE JE

 14. User image
  vanja 01.11.2017 14:38

  ne bežim od toga da struju plaćam,kad se nakupi 30.000-50.000 hiljada,uvek je nešto preče.bar meni,nisam penzioner ,a nisam u cvetu mladosti..neka bude neozbiljnost.Posle 20 godina provedenih u Državnoj firmi,uzeo sam otremninu,sirotinjsku za razliku pošta,namenska zastava kamioni.ali to je moj problem....ostalih 100 koji su banuli sad su višak,i nemaju mogućnost otpremnine,a vlast se menja a sa njom i preletačevići..nije to POENTA ,a koren i SRŽ jeste
  .....Jer kako je moguće da zadnje 3-4 godine meni je račun 4900-5000-48500-5050,čak i u mesecima,kada nisam po 2 meseca boravio u stanu.Stavio sam Led sijalice,silne pare potrošio,gasim,kojuter ,tv,bojlere,plin sam,uveo,ali,uvek na 58 kvm,u odnosu na komšije ,kojima je od 2500-3500,meni je u najavi5000.Dolazili gledali,treba da se maenjaju kompletna brojila,zgrada je iz 74,nema jeftina skupa,kao ima,ali.ne svetli.....

 15. User image
  Aleksa 04.04.2018 22:43

  cao, stigao mi je izvrsilac i rekao da imam jedan racun neplacen od 5000 hiljada od 2014 godine, popisao je stvari i dao rok da uplatim, sa kamtom je dostigao dug 40000 hiljada, sta da radim, ? hvala

 16. User image
  IVAN 05.04.2018 8:49

  @ALEKSA,
  UKOLIKO JE BIO IZVRŠITELJ, MORATE SA NJIM DA PROBATE DA SE DOGOVORITE I DA VAM ODOBRI DA DUG PLATITE U 2-3 RATE.
  MORATE DA PLATITE CEO IZNOS.

 17. User image
  Miljana 02.06.2018 17:42

  Majka je umrla okt. 2014., na nju se vodilo i još uvek vodi brojilo. Imamo neplacene racune za 2013 god. , za koje nisam ni znala za taj dug jer se kroz naredne racune ti iznosi nisu pominjali...Takodje pise da je dostavljena i opomena,ali opomenu nisam dobila...proslo je vec 4,5 god. od tih racuna i sada se tek prvi put javio neko da ih potrazuje ... Po smrti majke, pošto je sestra imala zakonsko pravo, tražila je svoju polovinu stana, pa smo isti oglasile za prodaju 2015.god. i iz tog razloga nismo ni menjale nosioca brojila. Prodaja se odužila sve do Nove godine 2018., kada smo isti prodale. Neki dug iz 2017. sam uredno isplatila na šalteru EPS-a i rečeno mi je da je dug skinut sa zaduženja. Nisam tražila potvrdu da ništa više ne dugujemo, a nije mi ni šalterska službenica ponudila isti. I ada je posle toga kupac našeg stana hteo da prebaci brojilo na svohe ime rečeno mu je da ne može, jer postoji dug iz 2013., za koji smo tek tada naprasno saznali, a koji je utužen!?! Moze li savet sta da radim ??? Da li i kada dugovi zastarevaju? Nije bilo nikakvih primljenih rešenja niti izvrsitelja... Hvala unapred.

 18. User image
  Sasa Nikolic 14.06.2018 22:30

  Prodao sam nekretninu 2009 god, na kojoj je prilikom prodaje bio prekinut glavni napojni monofazni kabal, koji distribucija nije mogla ponovno prikljuciti jer prelazi preko placa vlasnika sa kojim sam bio u sudskom sporu te je isti osporavao ulazak distribucije radi prikljucenja. Bez obzira na to, uredno sam na pisarnici Elektrodistribucije podneo zahtev za promenu vlasnistva. Novi vlasnik je uradio nov trofazni prikljucak, izbegavajuci na taj nacin spornog vlasnika placa, a stari prikljucak je samovoljno demontirao. 2015 godine meni stize odluka sudskog izvrsitelja za dug nastao u 2014 god. Nakon podnosenja dodatne dokumentacije izvrsitelju, i eps-U, sudski izvrsitelj trazi od eps da se izjasni ali oni uporno ne prihvataju zalbu. Obzirom da je istekao svaki rok za zalbu sada cekam svakog dana da dodju u popis stvari. Niko od pravnika nezna pravni lek ovakvom slucaju. Nakon dva odlaska kod pravnika koji je jako neljubazan, isti je odbio i moj dopis pisarnici jednom pod izgovorom da je imao dug i da se zato nije mogao izvrsiti prenos, ali karticu nije mogao da mi prilozi jer je EPS 2009 god koristio jedan softver za koji sada vise nema licencu, a sada drugi softver. Prilikom sledeceg dolaska nije pominjao dug vec da adresa koju sam ja naveo kao predmet prenosa u njihovom sistemu se ne vodi tako!
  U MUP-u i Katasterskoj sluzbi se vodi adresa koju sam ja dao a ne kako distribucija vodi u svom sistemu.
  Zar zaista u zemlji Srbiji morate platiti dug za ne pruzenu uslugu na parceli koja nija vasa?????
  Molim za pravni savet!

 19. User image
  Danijela 20.06.2018 13:16

  Zanima me da li sa mog sata mogu da skinem brojilo mog brata koji se doselio tu nakon podele imovine posle smrti oba roditelja.inace se vodi na mene strujomer.da li imam pravo da ga iskljucim.hvala

 20. User image
  Branko 14.07.2018 23:01

  Preduzetnik opomena poslana 06 07 2018 Da izmirim dugovanje u roku 15 dana 13 07 2018 isekli struju pre roka problem Fiskalna kasa moguli da ih tuzim zbog stete

 21. User image
  Jelena 16.01.2019 20:01

  Imamo kucu u selu koja se wodi na mog swekra,on je umro 2009godine,racun za struju je bio oko 4600,u selu niko ne ziwi wec 20godina!dug je sada trenutno 48000,podignute su 2tuzbe jedna 2014,a druga 2015godine.Nama nije stigla nijedna opomena,nijedan papir da smo tuzeni'a racun je sada 48000.Mozete li mi pomoci sta da se radi sada,da li taj dug moze na se naplati umrloj osobi I sta da se radi sada,ima li neke pomoci da se plati samo osnowni dug!Molim was pomozite
  Pozdraw
  Unapred hwala

 22. User image
  Zlatko 01.02.2019 13:44

  Živim u zgradi sa dva ulaza, u Januaru su iz EPS a konstatovali da su poskidane plombe sa strujomera, inače prvi ulaz ima 13, a drugi 15 strujomera, i ustanovili su na osnovu toga "neovlašćeno korišćenje električne energije" koje moramo da platimo. Mi verujemo da su to radnici EPS namerno uradili da bi stavili pare u džep. Da li je moguće dokazati ovaj kriminal od strane EPS. HVALA

 23. User image
  Max 16.02.2019 16:30

  Kupio sam kucu direktno od vlasnika kuce kod notara. 10 dana nakon kupovine Elektrodistribucija je dosla da mi iskljucuje struju. U pitanju je navodno dug tužbe vlasnika prije ovog od kojeg sam kupio kucu. Dug je star vise od pet godina. Ucenjen sam da ce mi iskljuciti struju istog trenutka ako ne odem u elektrodistribuciju i izvrsim uplatu. Uplatio sam 25000 RSD. Nakon toga su me obavestili da postoje i druge tužbe na istog korisnika. Do sada sam uplatio 50000 troškova tužbi navedene osobe. Napominjem da sam kucu kupio od vlasnika na kojeg ne glase tužbe i da se tužbe vode na osobu koja je pre više godina prodala kuću osobi od koje sam je ja kupio. Da rezimiram dug nije za struju već za troškove tužbi. Objašnjenje elektrodistribucije je da se dug tužbi ne vodi na tuženu osobu več na sat za struju. Pitam se kako je moguće naplaćivati tuđu tužbu osobi koja nema nikakve obligacione odnose sa tuženom osobom. Kako je moguće da godinama ta tužba postoji i da prethodni vlasnik godinu dana nije plaćao struju a da nije došlo do isključivanja struje. Samo se čekalo da neko kupi kuću i da mu se odmah naplate tuđi dugovi.

 24. User image
  snezana 08.03.2019 8:39

  Pre 3 god mi je iskljucena struja na brojilu.suprug je srcani bolesnik i operisan.Sada treba da koristi bocu sa kiseonikom ali bez struje to ne moze.Zivot mu je ugrozen.Ima li prava na privremenu meru suda za ukljucenje i da li je dug zastareo.

 25. User image
  Mirko 18.06.2019 9:07

  Dobar dan pre svega.
  Pitanje jedno da li se moze izvrsiti reprogram za struju od 2014 .
  Hvala unapred

 26. User image
  Asmir 01.03.2020 22:08

  Dug za struju plaćen u celosti,ostala kamata,sada je kamata narasla 30000din,dolazili izvrsioci ,dali postoji mogućnost za neki prigovor ili zastarelost,jer je to kamata .2013g.

 27. User image
  Peda 21.05.2020 9:13

  Kupio sam stan 2010 god. Stan je bio bez struje, danas 2020 god. kada sam resio da sredim stan i uvedem struju traze mi da platim dug predhodnih stanara iz 2008 god. Sada je dug preko 300000 din. sa kamatom. Sta da radim sada ?

 28. User image
  Sasa 21.08.2020 7:15

  Dobro jutro hteo bih da vas pitam jel imaju pravo da te oskljuce ako si izmirio deo duga a stiglo vam resenje pred isključenje?

 29. User image
  Siniša 17.09.2020 17:11

  Dobar dan
  Imao sam dug za struju 55.758,26 din no 12.08 20. Sam platio 20.000,00 a na poslednjoj uplatnici na racunu mi je stiglo tako i da je placen utuženi dug od 11.302,20.
  Zanima me sta je to utuženi dug(placen)
  Hvala

 30. User image
  Bojan 07.10.2020 12:40

  Kupio sam stan i uredno prebacio brojilo na sebe, kasnije je stiglo iz suda buvsem vlasniku utuzenje zbog duga i nelegalnog priključenja. Malo zatim dolazi policija i zatiče mene u stanu i trazi da ja dam izjavu. Uredno sam im dostavio ugovor o stanu, ugovor sa distrbucijom da je brojilo na moje ime, u medju vremenu je bivši vlasnik preminuo a tuzba je na njegovo ime. Sad mene tuzilastvo vec treci put poziva da dajem neka obavestenja, i njima sam dostavio sve papire i nije mi jasno sta hoce od mene.

 31. User image
  Goram 15.02.2021 20:10

  Da li mi neko može pomoći? Naime tužen sam od strane epsa za račun koji sam platio posle 5 dana i imam izvod iz epsa da je proknjižena uplata. Na tužbi se navodi da ja nisam izmirio obaveze te sam iz tog razloga tužen , to je stiglo na konačnu presudu i izvršitelja kome sam morao da platim 60 000 dinara. Sudske troškove i sam postupak gde se inače navodi da sam ja izmirio postojeći dug.
  Da li mogu da potražujem nazad svoje novce ili eventualno tužim EPS

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija zaštita potrošača prava potrošača potrošači EPS Elektroprivreda Srbije struja račun za struju potrošnja struje jeftina struja cena struje kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana