Tekst objavljen: 01.01.2016 10:05        


Troje od četvoro ispitanika iz Srbije je svoj najskoriji bankarski proizvod kupilo u poslednje dve godine, pokazuje istraživanje koje je sprovela Erste Grupa u vezi sa korišćenjem bankarskih usluga i proizvoda. Najprisutniji i najkorišćeniji proizvod na bankarskom tržištu jeste tekući račun, dodaje se u istraživanju.

Srbi samo otvaraju račune, zadužuje se tek svaki deseti

Kada je reč o planiranju korišćenja drugih bankarskih proizvoda, 11 odsto ispitanika starosne grupe između 30 i 49 godina planira da u narednih pola godine uzme dozvoljeni minus, svaki deseti kreditnu karticu a devet procenata keš kredit.

Kupovina putem Interneta

Interesantno je da čak više od polovine ispitanika u Srbiji makar jednom tokom godine koristi uslugu kupovine preko Interneta. S druge strane, 40 odsto ispitanika i dalje uopšte ne kupuje proizvode ili usluge na ovaj način. Uslugu kupovine od kuće najčešće koriste ispitanici starosne dobi između 30 i 49 godina. Odeća i obuća, stvari za kuću, elektronika, aranžmani za odmor i karte za sportske ili kulturne događaje predstavljaju kategorije proizvoda koji se najčešće kupuju onlajn.
Kada se radi o bankarskim uslugama i proizvodima koji podrazumevaju nove tehnologije važna je činjenica da uređaj kojim je moguće povezati se na Internet u Srbiji ne poseduju svi.

To može biti razlog što se usluge Internet bankarstva putem aplikacija za pametne telefone i tablete, kao i preko Internet pretraživača, ne koriste u velikoj meri.

Iako bankarske aplikacije nude veliki spektar različitih usluga, ispitanici koji ih koriste najčešće to čine da bi proverili trenutno stanje na svojim računima (22 odsto). Za obavljanje plaćanja aplikaciju koristi 11 odsto korisnika.

Pretraživače na svojim pametnim uređajima ispitanici više koriste za plaćanje (18 odsto), nego za proveru stanja (14 odsto). Trećina ispitanika kompjuter ili laptop koristi i za plaćanje ili kupovinu različitih proizvoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
erste banka banke bankarsko tržište bankarski sektor klijent banke klijenti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana