Tekst objavljen: 16.01.2015 16:03        


Nagli skok švajcarca je potresao građane Srbije koji su se zadužili po kreditu u CHF.

Švajcarac jači od eura

U periodu 2008. godine kada su banke nudile stambene kredite u CHF, kamatna stopa je bila u proseku od 4,00% do 4,5%, a CHF je bila najstabilnija valuta na tržištu u odnosu na EUR. Shodno tome većina građana se odlučila na ovaj vid kredita za kupovinu stanova.

Kredit od 70.000 CHF u martu 2008. iznosio je 43.000 EUR. Prosečna rata za kredit sa periodom otplate od 25 godina i kamatnom stopom oko 4,00% iznosila je oko 400 CHF ili 20000 din.

U martu 2010. rata po kreditu iznosi oko 27.900 dinara. Kamatna stopa se nije menjala ali je vrednost CHF u odnosu na dinar povećan. Tada je jedan CHF koštao 69,75 dinara.
CHF nastavlja da raste tako da je u martu 2012. za ratu po kreditu trebalo izdvojiti oko 35.500 dinara.
U novembru 2014. godine rata je bila 40.000 dinara što je duplo više nego u martu 2012. godine.

Početak 2015. godine je obeležio nagli skok CHF tako da je 15. januara kredit od 70.000 CHF iznosio 67.000 eura. Građani po glavnici kredita od 70.000 CHF na današnji danu su dužni 70.000 Eura odnosno 27.000 eura više nego onda kada su uzeli stambeni kredit.



Danas u toku dana  CHF je za 0.01177 jači od vrednosti EUR-a, tako da će u ponedeljak za jedan CHF biti potrebno izdvojiti 1.01177 EUR-a

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„ Svim dužnicima skočiće zaduženja u dinarima za 15 odsto, a za toliko će, izraženo u evrima, skočiti i glavnica. Sada su dužnici u neverovatnoj situaciji, da su glavnice kredita, izražene u evrima, veće nego što su bile kad su dizali kredite. Tražićemo hitan sastanak s Narodnom bankom Srbije i Ministarstvom finansija kako bismo videli kako da pomognemo građanima. Država u ovom slučaju ne može i ne sme da se drži po strani jer je ovo prevelik udar za dužnike u Srbiji“ - kaže za Dejan Gavrilović iz Udruženja „Efektiva“.

Kabinetu Guvernera NBS  „Narodna banka Srbije će i dalje pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište. Takođe, Narodna banka očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija. Narodna banka Srbije će naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.“

 „Ovaj skok švajcarca je na osnovu vrlo sveže odluke Narodne Banke Švajcarske i normalna reakcija tržišta koja je prouzrokovala nagli skok CHF. Sa druge strane, mera destimulacije depozita u vidu dodatnog umanjenja kamata na depozite na -0,75 , bi trebala da u narednom periodu stabilizuje vrednost CHF na nižem nivou nego danas. Može se očekivati da vrednost CHF padne, tako da za pravu odluku šta raditi sa kreditom u CHF treba sačekati“ - rekao nam je Dušan Uželac.

8 komentara

  1. User image
    dejan jovic 18.01.2015 18:25

    Ne znam sta bi u ovoj situaciji bilo najbolje za nas,korisnike stambenih kredita u CHF,tj. ne znam sta bi Narodna Banka Srbije mogla da uradi,naime,da li postoji mogucnist da se svi krediti u CHF prebace u EUR i to po kursu prestupanja na snagu odluke Narodne Banke Svajcarske tj 1e-1,20chf sto bi se i zadrzalo nadalje do otplate kredita
    Ne znam sta bih u ovom trenutku drugo mogao da predlozim

    Pozdrav
    Dejan Jovic

  2. User image
    DUŽNIK U CHF 19.01.2015 10:28

    Ne zaboravite da su ovi krediti odobravani bez učečća (kasnije su promenjeni uslovi), da je to bio opšti trend da sami rešavamo stambeno pitanje, da su banke forsirale CHF kredite, da nije bilo moguće uzeti dinarske kredite (iako su svi krediti indeksirani u CHF prepačunavani u Eure i pa u dinare, uz provizije banke + ostali troškovi veštaka, osiguranja, godišnjeg rn za održavanje kredita...), da je bivši guverner upozovao da se ne preuzima takav rizik, ali tek pošto je to postao opsti trend, DA JE KREDITNA SPOSOBNOST KLIJENATA PROCENJIVANA NA OSNOVU TADA NOMINALNIH IZNOSA PLATA, KOJA JE OVE GODINE ODLUKOM VLADE UMANJENA ZA 10% + ODUZIVANJE MINULOG RADA, ako ste menjali poslodavca, uz smanjenje obračuna na 0,4 %. JEDNOSTRANIM SMANJENJEM PLATA I PENZIJA DRŽAVA JE SEBE UVELA U OVU IGRU I MORA DA REAGUJE! Sve se pretvorilo u ASURDNU SITUACIJU "DUŽNI:ČKOG ROPSTVA" - ASURDISTAN jer ste bili SAVESNI KORISNIK KREDITA, otpalćivall ste redovno rate kredita 6,7 godina a niste stigli do glavnice koja je u medjuvremenu skočila u odnosu 1.1. (NPR. Uzeli smo kredit od 66.000 chf što je bilo 40.000 evra, a na današnji dan to iznosi 66.000 evra! ) UKOLIKO BANKE NE ŽELE DA SE PRETVORE U KLASIČNE "ZELENAŠE" I DA SE PRETVORE U KLASIČNE MEŠETARE! ZATO NBS,VLADA I BANKARI I KLIJENTI TREBA DA SEDNU ZA STO I ODBRANE LOGIKU EKONOMSKOG POSTOJANJA BANKARSKOG SISTEMA, DA DRŽAVA ZAŠTITI GRAĐANE A BANKE SCOJE KLIJENTE, - U MATIČNIM BANKAMA STE I UZIMALI KREDITE I U NJIMA IMATE TEKUĆE RAČUNE! BANKA TREBA DA ZARADI ŠTO JE I LOGIČNO I NORNMALNO ; ALI TREBA I DA IZAĐE U SUSRET KLIJENTIMA U OVAKVIM SITUACIJAMA, JER ŠTA ĆE I DA RADI UKOLIKO AKTIVIRA 22.000 hipoteka, kome će da proda te stanove, i u konačnom će i ona biti na gubitku!!!!!!

  3. User image
    ergoproxy 19.01.2015 12:14

    Slazem se sa Dejanom. Bojim se da smo svi nagrabusili sa ovim prokletim kreditom koji smo se zaduzili. Najisplativije je prodati stan i u podstanare za one koji su osigurali kredite u NKOSK, posto ostalo bi trebalo oni da pokriju. Kako je krenulo za 7 godina chf ce biti 1.6 evra.
    Iskreno ne verujem da ce drzava pomoci ikako. Realno sve sto moze drzava da nekako se dogovori sa bankama pa da kamate se smanje. Banke su te pare isto pozajmile od nekog treceg, zar ne? Madjarski scenario nema sanse, posto je sad kasno i za to.

    pozdrav svima

  4. User image
    Citajte ugovore 20.01.2015 9:24

    To sto ce ti Banka prodati stan i namiriti 50-60-70% potrazivanja ne podrazumeva da ce ti oprostiti ostatak do 100% i dalje si duznik...za to sluzi operativni lizing. Tako da dragi moji finansijski magovi, kada je kredit u EURima daleke 2008/09 bio 6-6.5% vi ste se zaduzivali za 3-4% u CHF...ne vidim razlog zbog koga bi Vam bilo ko pokrivao razliku (Banka da ako se sa njom dogovorite ali ne drzava ili NKOSK) jer cemo u protivnom mi duznici u EURima podneti zahtev Ustavnom Sudu da vidimo po kom smo osnovu mi diskriminisani (zaduzili smo se u stranoj valuti i jedni i drugi zar ne?!). Da je situacija obrnuta, tj. da CHF naglo pada ne verujem da bi bilo ko pozivao na zastitu Banaka ili da biste Vi razliku uplacivali u humanitarne svrhe?! Naviklo se na socijalizam i da drzava ispravlja Vase greske?! Mozda gresim?!

  5. User image
    Veki 20.01.2015 13:22

    Niko ne trazi da drzava placa iz budzeta novcem poreskih obveznika kredite gradjana, nego da uradi ono sto je propustila da uradi od samog starta- da uredi poslovanje bankarskog sektora i natera banke da rade u skladu sa zakonom, uz postovanje Zakona o obligacionim odnosima koje su sve banke, po vise osnova, prekrsile i visestruko ostetile korisnike kredita. Nije problem samo u skoku franka od pre neki dan, nego u povecanju kamate od strane banke pri cemu je libor pao, zateznoj kamati vecoj od zakonske, naknadama koje nemaju zakonski osnov, isplata kredita po nizem kursu, a otplata po visem kursu itd. A da ne pricamo da se banke NISU zaduzivale u CHF, nego u EUR, a vezivale su kredite za CHF! Sto se tice kredita u EUR-vas drzava donekle ipak stiti jer koliko toliko brani kurs eura. Dinar slabi u odnosu na euro, ali i euro slabi u odnosu na franak i dolar, sto znaci da dinar propada strmoglavo, zapitajte se sta ce biti kad ojaca?! Da je franak pao ne brinite, banka bi (opet) podigla kamatu, nece oni propasti.

  6. User image
    korisnik EUR kredita 20.01.2015 14:03

    Postovani,
    zaduzivanje u CHF je bio opsti trend u periodu 2007-2009 i svi su isli na tu varijantu zbog nepostojanja ucesca, malog LIBOR-a, nizih kamatnih stopa i dr.
    Ugovori su potpisivani sa klauzulom preracunavanja CHF u EUR - sto je apsolutna podvala od strane banaka i nije nicim izazvana osim zeljom za nenadanim profitom - sto se nazalost i ostvarilo.
    Ispod crte ostaje da je CHF na jedan "veoma specifican" nacin preracunat u nasu domacu valutu RSD i u toj valuti se placa rata kredita.
    Svi korisnici kredita sa valutnom klauzulom duguju u RSD i taj iznos se svakog meseca revalorizuje - ko ne veruje, neka pogleda ili zatrazi izvod o trenutnom statusu svog kredita.
    Dakle, svi dugujemo odredjenu sumu deviza (neka od valuta) koja se preacunava po zvanicnom kursu u RSD, te se na osnovu toga definise i rata kredita.
    Guverner NBS je u pomenutom periodu vise puta upozoravao gradjane da ne uzimaju kredite u CHF, bez obzira na veoma "povoljne" uslove u odnosu na kredite u EUR!!
    I, naravno, Srbi to nisu poslusali - " ko je, bre, on da meni soli pamet?!?!"
    I, sada su upravo tamo gde nisu zeleli da budu ili su misili da znaju bolje od bankarskih strucnjaka.
    Dok su koristili sve gore navedene benefite zaduzivanja u CHF, svi su cutali. Sada, kada je kurs drasticno skocio, odjednom pocinje bunt?!?!?
    Izvinite, ali zbog cega?!?
    Kurs CHF prema RSD je drasticno skocio i to znaci da ce rata biti veca i kraj!!
    Manite se prica o tome da je u odnosu na EUR skocio toliko i toliko, te da je ovo ovako i ono onako!!
    CHF je 2008 vredeo 67 RSD, danas vredi 120 RSD i gotovo.
    Kao sto su korisnici kredita u EUR prihvatili cinjenicu da im je rata u periodu 2008 - 2014 skocila za vise od 30% u RSD.
    Da li treba i oni da se ponasaju kao Kalimero i traze zastitu od drzave?
    Svi koji su se zaduzili u EUR trpe vece kamate, kurs koji je skocio za vise od 30% u poslednjih 5 godina, EURIBOR (koji, doduse zadnjih meseci stagnira i opada) ...
    Dakle, preracunajte prvo koliko ste ucarili podizanjem kredita u CHF umesto u EUR, pa od toga oduzmite koliko ste izgubili zadnjih dana i videcete gde ste.
    Koliko se secam, banke su nudile prosle ili pretprosle godine prilikom skoka CHF da se izvrsi refinansiranje kredita i novo zaduzivanje u EUR po istom osnovu, ali izgleda da to nije naislo na odziv kod Srba ...
    Jedna stvar je sigurna: valutna klauzula je valutna klauzula bez obzira o kojoj valuti je rec.
    Saglasno svemu gore navedenom, ne vidim nijedan osnov po kojem korisnici kredita u CHF treba da dobiju bilo kakvu pomoc.
    Da je CHF drasticno pao u odnosu na EUR, mnogi bi isplatili kredite kompletno i to pretvaranjem svoje EUR ustedjevine u CHF.
    Dakle, manimo se praznih prica o nepravdi i ne znam kakvim svetskim zaverama i okrenimo se poslu da kao sav normalan svet mozemo da zivimo dostojanstven zivot.

    Nenad

  7. User image
    KORISNIK CHF KREDITA 22.01.2015 2:00

    KORISNIKU EUR KREDITA, mada mi se čini po tekstu da je to sam akcionar jedne od banaka lično. Dakle, mislite da je dovoljno upotrebiti neku stranu reč, kako bi nekoga podučili, nekome se podsmevali i nekog ućutkali. Nova mantra se zove VALUTNA KLAUZLA. Tim čarobnim bankarskim rečnikom, narodskog čoveka treba ubediti da je 10 minus 10 dvadeset. Dobili ste 10 dinara, platili ste 10 dinara - ali ugovorili ste valutnu klauzulu i dugujete 20 dinara. E pa da Vas obavestim - VALUTNA KLAUZULA znači da se banka kao poverilac zaštitila od gubitka u slučaju inflacije domaće valute. ALI TO JOJ NE DAJE PRAVO (Zakon o obligacionim odnosima RS) da zloupotrebi ovo pravo, VRŠENJEM PROTIVNO CILJU ZBOG KOGA JE USTANOVLJENO. Dakle, da rezimiram. Valutna klauzula treba da štiti banku od inflacije domaće valute a ne da bankama omogući sticanje zelenaske -NEZAKONITE KORISTI. A zelenaška korist je stečena, jer je nekim čudom samo vrednost CHF porasla, dok su ostale valute stagnirale. U pitanju je zavera mnogo većih razmera. Pljačka milenijuma. Organizator Centralna Evropska banka - opljačkani gradjani Poljske, Češke, države nekadašnje SFRJ, Madjarske itd. Menadzeri čitavog posla - domaći bankari i političari na vlasti 2007-2008.godine.Čekamo odluke sudova. Najzad i Krivičnim zakonikom je propisano krivično delo ZELENAŠENJE.

  8. User image
    Goran 24.01.2015 15:59

    Nemam kredita , ali svi u Srbiji bi trebali da budemo na izvestan način slidarni. Ako su mi uzeli 25 % od penzije neka država malo zalegne za svoje građane. Zapamtite oni bi da posvađaju građane i dužnike u SHF. Da smo pamteni pa oni koji imadu deviznu štednju da je podignu u roku od tri dana, da vidite kako bi banke pevale drugu pesicu, a Jorgovanka Tabakovič bi pobegla na bolovanje. Krajnje je vreme da se narod organizuje i odgovori na ovakve stvari.Kamate su lihvarke i bezobrazne. Dali će ovde doći neka od arapskih banako koje su rekle da će ne kredite imati kamate ispod 1%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
euro oslabio chf jači od eura kurs CHF vrednost CHF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana