EUR 117,57 USD 108,91 CHF 110,78

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 24.02.20. :: 117.5790 rsd

Tekst objavljen: 09.11.2019 17:00        


Većina od 115 brzorastućih preduzetnika, koji su učestovali u četvrtom „Preduzetničkom barometru”m koji sprovodi revizorsko-konsultantska kompanija „Ernest i Jang” , istakla je da je najveći izazov za dalji rast njihovih kompanija pronalazak kvalifikovane radne snage

Sve više zaposlenih na privremenim i povremenim poslovima

To istraživanje, kao i prethodna tri, imalo je za cilj da istraži i na direktan način artikuliše pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika. NJih čak 77 odsto finansira svoje poslovanje iz sopstvenih izvora, a 99 odsto sprovodilo je inovativne aktivnosti u okviru poslovanja kompanije. Činili bi to i više, ali kao osnovni problem navode pronalazak kvalifikovane radne snage, kao i teškoće da postojeće zaposlene zadrže. Privlačenje i zadržavanje kadrova može postati izazov, ali i limitirajući faktor, navodi se u zaključku istraživanja.

Konkretno obrazovanje i ubrzo radno mesto

Po oceni predsednika Unije poslodavaca Srbije Marka Nenezića, izražen nedostatak profesionalnih i stručnih kadrova, i to u gotovo svim privrednim sektorima, i ekonomska migracija mladih stručnjaka moraju biti na listi prioriteta svih aktuelnih politika, počev od ekonomskih preko politike obrazovanja i zapošljavanja.


Istraživanje je pokazalo i da se u Srbiji sve više radnika angažuje na povremenim i privremenim poslovima jer je poslodavcima to mnogo jeftinije nego da ih primaju u radni odnos. Pri takvom angažovanju, ocenili su preduzetnici, oni plaćaju agenciju i ne moraju da razmišljaju o tome da li je neki radnik na bolovanju, da li će otići na godišnji odmor, ali su i te kako svesni toga da upravo tako zaposleni osećaju nesigurnost i nezaštićenost, kao i da im ne može prijati činjenica da će ceo radni vek biti zaposleni na određeno vreme.

Svaki poslodavac koji ozbiljno planira svoj biznis u budućnosti, složili su se učesnici u istraživanju, mora da misli na svoje zaposlene i pokuša da ih na sve moguće načine zadrži, ali pri toma mora da vodi računa o svom poslovanju. Da bi zadržao postojeći kadar i našao novi, preduzetnik mora da se odrekne dela dobiti da bi dobrim radnicima isplaćivao veće plate jer je to jedini način da ih sačuva.

– Izgraditi stabilan i snažan institucionalni okvir koji će postaviti sveobuhvatni kontekst i uslove u kojima će mladima biti omogućeno kvalitetno obrazovanje i mogućnost da se po završetku formalnog obrazovanja u kratkom roku zapošljavaju na odgovarajućim radnim mestima je ono na čemu će UPS u narednom periodu insistirati – rekao je Nenezić.

U studiji se ističe i da održavanje kulture preduzeća tokom brzog rasta zahteva pažljivu pripremu i veliku posvećenost da bi novozaposleni što lakše usvojili pravila i prilagodili se timskoj dinamici. Ukoliko kompanija nije u stanju da održi svoj rast kroz pametno i pažljivo zapošljavanje, onda napretka nema. Pri tom, preduzetnici se ne mogu previše osloniti ni na visoku tehnologiju jer jednostavno u nekim delatnostima roboti ne mogu zameniti živi rad.

Inače, sami preduzetnici smatraju da postoji veliki potencijal u oblasti visokih tehnologija, naročito kada je reč o izvozu, pa i zapošljavanju. Kao uzor imaju Irsku, koja je na tom planu za samo jednu deceniju postala svetski lider.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
povremeni poslovi ernest i jang posao dopunski i privremeni poslovi istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana