Tekst objavljen: 09.11.2019 17:00        


Većina od 115 brzorastućih preduzetnika, koji su učestovali u četvrtom „Preduzetničkom barometru”m koji sprovodi revizorsko-konsultantska kompanija „Ernest i Jang” , istakla je da je najveći izazov za dalji rast njihovih kompanija pronalazak kvalifikovane radne snage

Sve više zaposlenih na privremenim i povremenim poslovima

To istraživanje, kao i prethodna tri, imalo je za cilj da istraži i na direktan način artikuliše pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika. NJih čak 77 odsto finansira svoje poslovanje iz sopstvenih izvora, a 99 odsto sprovodilo je inovativne aktivnosti u okviru poslovanja kompanije. Činili bi to i više, ali kao osnovni problem navode pronalazak kvalifikovane radne snage, kao i teškoće da postojeće zaposlene zadrže. Privlačenje i zadržavanje kadrova može postati izazov, ali i limitirajući faktor, navodi se u zaključku istraživanja.

Konkretno obrazovanje i ubrzo radno mesto

Po oceni predsednika Unije poslodavaca Srbije Marka Nenezića, izražen nedostatak profesionalnih i stručnih kadrova, i to u gotovo svim privrednim sektorima, i ekonomska migracija mladih stručnjaka moraju biti na listi prioriteta svih aktuelnih politika, počev od ekonomskih preko politike obrazovanja i zapošljavanja.


Istraživanje je pokazalo i da se u Srbiji sve više radnika angažuje na povremenim i privremenim poslovima jer je poslodavcima to mnogo jeftinije nego da ih primaju u radni odnos. Pri takvom angažovanju, ocenili su preduzetnici, oni plaćaju agenciju i ne moraju da razmišljaju o tome da li je neki radnik na bolovanju, da li će otići na godišnji odmor, ali su i te kako svesni toga da upravo tako zaposleni osećaju nesigurnost i nezaštićenost, kao i da im ne može prijati činjenica da će ceo radni vek biti zaposleni na određeno vreme.

Svaki poslodavac koji ozbiljno planira svoj biznis u budućnosti, složili su se učesnici u istraživanju, mora da misli na svoje zaposlene i pokuša da ih na sve moguće načine zadrži, ali pri toma mora da vodi računa o svom poslovanju. Da bi zadržao postojeći kadar i našao novi, preduzetnik mora da se odrekne dela dobiti da bi dobrim radnicima isplaćivao veće plate jer je to jedini način da ih sačuva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Izgraditi stabilan i snažan institucionalni okvir koji će postaviti sveobuhvatni kontekst i uslove u kojima će mladima biti omogućeno kvalitetno obrazovanje i mogućnost da se po završetku formalnog obrazovanja u kratkom roku zapošljavaju na odgovarajućim radnim mestima je ono na čemu će UPS u narednom periodu insistirati – rekao je Nenezić.

U studiji se ističe i da održavanje kulture preduzeća tokom brzog rasta zahteva pažljivu pripremu i veliku posvećenost da bi novozaposleni što lakše usvojili pravila i prilagodili se timskoj dinamici. Ukoliko kompanija nije u stanju da održi svoj rast kroz pametno i pažljivo zapošljavanje, onda napretka nema. Pri tom, preduzetnici se ne mogu previše osloniti ni na visoku tehnologiju jer jednostavno u nekim delatnostima roboti ne mogu zameniti živi rad.

Inače, sami preduzetnici smatraju da postoji veliki potencijal u oblasti visokih tehnologija, naročito kada je reč o izvozu, pa i zapošljavanju. Kao uzor imaju Irsku, koja je na tom planu za samo jednu deceniju postala svetski lider.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povremeni poslovi ernest i jang posao dopunski i privremeni poslovi istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana