Tekst objavljen: 11.02.2014 9:00        


Poboljšanje kvaliteta i pristupačnost bankarskih usluga, konkurentnost i dobar odnos sa klijentima je nešto o čemu banke svakodnevno moraju da vode računa u cilju očuvanja klijenata i privlačenja novih. Da je borba za klijente sve prisutnije pokazuju i podaci da je većina klijenata spremna da promeni banku ukoliko od druge dobije bolju ponudu.

TOP 10: Najpovoljniji paket računi u domaćim bankama

Ovo su banke odavno prepoznale, pa su neki klasični bankarski proizvodi dobili svoje atraktivnije naslednike koji pružaju veću fleksibilnost i smanjenje troškova, a sve u cilju zadržavanja i privlačenja klijenata.

Klasični tekući računi su polako ali sigurno izašli iz mode, a nasledili su ih tzv. paket računi - računi koji objedinjavaju više bankarskih proizvoda za jednu cenu.

Iako je cena paket računa viša od cene običnog tekućeg računa, korišćenjem ovog proizvoda stičemo pogodnosti u u pogledu vrste i visine troškova, naknada i kamata vezanih za te proizvode i usluge.

U okviru paket računa su nam uglavnom na raspolaganju dinarski i devizni tekući račun, debitne i kreditne kartice, sms obaveštenja, e banking, kao i dozvoljeni minus, ali naravno broj usluga i proizvoda koji su nam dostupni zavise od konkretne banke.

Ipak, čini se da nedovoljna komunikacija bankarskih službenika sa klijentima, ostavlja građane nedovoljno informisanima koji set usluga im je na raspologanju korišćenjem nekog paketa proizvoda za koji banke redovno naplaćuju mesečne naknade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U ponudi banaka trenutno ima preko 40 paket računa, uz mesečne naknade od 0 dinara do 600 dinara.

Banka

Paketi

Mesečna naknada

Broj i mapa bankomata

E-banking

Kamata na dozvoljeni minus

AIK banka

AIK Pozitiv paket

0 dinara

49

Da

30% na godišnjem nivou

Vojvođanska banka

Porodični paket

100 dinara

129

Ne

25% na godišnjem nivou

Unicredit banka

Račun Selektor

149 dinara

72

Ne

Do  40% na godišnjem nivou

OTP banka

OTP osnovni paket

155 dinara

120

Ne

34.49% na godišnjem nivou

Sberbanka

Basic paket

159 dinara

28

Ne

30% na godišnjem nivou

Eurobanka

Europlata Premija

250 dinara

123

Da

33.50% na godišnjem nivou

Pireus banka

Go Smart paket

250 dinara

50

Da

34.48% na godišnjem nivou

Alfa banka

Total plus paket

250 dinara

128

Da

31% na godišnjem nivou

Banka Inteza

Hit račun

300 dinara

188

Da

39.93% na godišnjem nivou

Prokredit banka

Optimal paket račun

330 dinara

158

Da

32.40% na godišnjem nivou


Svakako najatraktivniji paket račun je AIK pozitiv paket koji nudi AIK banka. Bez troškova održavanja i uz besplatan e-banking u okviru paket računa, mali broj bankomata banke koji pokrivaju mrežu Srbije onda nije toliko bitan parameter. Dozvoljeni minus se odobrava uz kamatnu stopu od 30% na godišnjem nivou, što je srednja vrednost u odnosu na kamate na tržištu.

Porodični paket Vojvođanske banke za skromnih 100 dinara iako ne uključuje e-banking uslugu, nam odobrava dozvoljeno prekoračenje uz kamatnu stopu od 25% na godišnjem nivou, što je trenutno najpovoljnije na tržištu.

Osnovni Selektor račun Unicredit banke nam za mesečnu naknadu od 149 dinara ne nudi e-banking već telefosnki servis, kamatne stope na dozvoljeno prekoračenje po tarifniku banke su u rasponu od 20% do 40% na god.nivou i relativno mali broj bankomata (ispod 100) za celu Srbiju. Za svaku dodatnu uslugu koju bi uključili u paket bi morali da izdvojimo od 60 do 80 dinara mesečno.

OTP banka u Osnovnom paketu nudi standardne usluge poput dinarskog I deviznog računa, debitnih kartica i SMS servisa. Dozvoljeno prekoračenje seodobrava uz kamatnu stopu od 34.49% na god.nivou, a 120 bankomata može da nadomesti nedostatak e-banking u ovom paketu.

Tekući računi - sve što treba da znate o njima


Basic paket Sberbanke takođe nudi osnovne usluge u okviru paketa uz SMS obaveštenje. Neodatatak e-bankinga u ovom paketu i mali broj bankomata ne čini ovaj paket toliko privlačnim, bez obzira na pristojnu cenu od 159 dinara za mesečno održavanje. Dozvoljeni minus se odobrava uz kamatnu stopu od 30% na godišnjem nivou.

Europlata Premija paket Eurobanke za 250 dinara uključuje e-banking uslugu, dozvoljeni minus koji se odobrava uz kamatnu stopu od 33.50% na god.nivou i pogodnost koju trenutno nudi samo ova banka, minus u visini dve mesečne zarade. Broj bankomata uz ostale pogodnosti koje se nude u okviru ovog paketa opravdavaju mesečnu cenu.


Go smart paket Pireus banke uz e-banking nudi i ostale pogodnosti u vidu nepostojanja troškova za kreditne kartice, povoljnije uslove za lizing vozila kod Pireus lizinga, nekako nadomešćuje cenu mesečne naknade I mali broj bankomata. Dozvoljeni minus se odobrava odmah po uplati prve zarade, ali uz kamatnu stopu od 34.48% na godišnjem nivou.

Alfa banka u Total plus paketu za mesečnu naknadu od 250 dinara uključuje e-banking uslugu, odobrava dozvoljeno prekoračenje uz kamatnu stopu od 31% na god.nivou bez provizije za odobrenje, te ima dovoljan broj bankomata.

Intezin Hit račun nudi niz pogodnosti i usluga, počevši od besplatnih kartica do osiguranja korisnika, e-banking uslugu i rekli bismo, mrežu bankomata koja zadovoljava uslove i onih najizbirljivijih klijenata. Ipak cena od 300 dinara (godišnje 3600 dinara) i najskuplja kamatna stopa na dozvoljeno prekoračenje od 39.93% godišnje nije ono što ovaj proizvod čini atraktivnim.

Prokredit banka u Optimal paketu nudi veliki broj usluga, uključuje besplatan e-banking i mobilno bankarstvo i odobrava dozvoljeni minus uz kamatu od 32.40% godišnje. Mreža bankomata je vrlo zadovoljavajuća, ali cenu od 330 dinara mesečno neće izdvojiti svaki prosečni građanin Srbije.

Iako je ovo samo deo ponude sa tržišta, ne treba zaboraviti da, bez obzira na sve usluge i pogodnosti koje nam se nude i čine atraktivnim, izbor treba napraviti prema sopstvenim realnim potrebama, naravno usklađeno sa mogućnostima plaćanja.

Možda nam se stavka mesečna naknada I čini zanemarljivom, ali kada se to prevede u godišnji trošak, uz trošak kamate po dozvoljenom minusu i kamate na kreditne kartice, onda je računica ipak stavka koju uvek treba konsultovati.

I, naravno, ne treba zaboraviti da su naknade promenljive, te uvek treba imati na umu dinamiku promene naknada banke.

Izaberite paket tekući račun po vašoj meri


2 komentara

  1. User image
    rajlko 07.03.2014 20:04

    Komercijalna banka, paket usluga a kosta 200 din!

  2. User image
    Bole 10.04.2014 9:44

    I AIK banka moze sada pri kraju liste da se stavi posto su sa 0 otisli do 400din za odrzavanje kartice. Kao sto su preterali sa cenom tako i ja odoh od njih

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica bankarski troškovi bankarske usluge bankarsko tržište bankarski sektor banke klijenti banke klijent banke paket računi paket račun tekući računi tekući račun

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana