Tekst objavljen: 07.09.2020 15:55        


Bolja koncentracija, fleksibilnost i ušteda vremena najčešći su razlozi zašto zaposleni preferiraju rad od kuće

Trećina zaposlenih ne želi da se vrati u kancelarije

Trećina zaposlenih u IT firmama, marketinškim agencijama, malim i srednjim preduzećima želeli bi da nastave s radom van kancelarije i nakon pandemije korona virusa, otkrilo je novo istraživanje koje je sproveo Startit.

U anketi sprovedenoj preko Tvitera, 18,5 odsto ljudi odgovorilo je da se oseća usamljeno radeći od kuće jer im nedostaju kolege.

Rezultati su potvrdili da zaposleni žele da sami izaberu lokacije za rad, a novi trend je da je 6,1 odsto anketiranih spremno da se preseli iz velikih gradova u unutrašnjost i na selo odakle će raditi na daljinu.

Novi rezultati pokazuju da 55,7 odsto anketiranih želi da bira hoće li raditi u kancelariji ili od kuće. Anketirani su iskustvo rada van kancelarije ocenili sa visokom ocenom 4,05, a tek svaki deveti ne želi da nastavi rad van kancelarije nakon pandemije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Anketa je otkrila i da je i pre Covida-19 između 26 i 30 odsto anketiranih bar jedan dan nedeljno u velikim gradovima radilo od kuće. Računajući i manja mesta svih pet dana nedeljno od kuće pre covida radilo je 12,1 odsto anketiranih, a zatim je taj broj u vreme pandemije povećan sedam puta.

Više od polovine anketiranih odgovorilo je da je dobilo neophodnu motivaciju i podršku za rad, a da je dobilo opremu odgovorilo ih je 64,1 odsto.

Rad na daljinu anketirani smatraju pre svega uštedom vremena koje provedu na putu do posla, a najveći procenat kao prednost navodi bolju koncentraciju i fokusiranost, kao i fleksibilnost. Najveći problem s kojim su se suočili je usamljenost, a zatim to što osećaju da nemaju ograničeno radno vreme kad rade od kuće.

Utisak zaposlenih je da se količina posla koji moraju da obave od kuće nije mnogo promenila u odnosu na rad iz kancelarije - 82,3 odsto smatra da rade slično ili isto danas, kao i pre pandemije.

U Startitovoj anketi bilo je 53 odsto muškaraca, a 64 procenta anketiranih živi i radi u Beogradu. Najviše anketiranih, 70 odsto, je između 25 i 40 godina, dok ih u IT firmama radi 30 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pandemija korona virus rad od kuće posao biznis

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana