Tekst objavljen: 02.08.2013 14:30        


Raspon minimalnih plata jedna je od sličica kojima se često oslikava velik jaz unutar Evropske unije - prema Eurostatovim podacima najvećih 1.874 evra minimalca trenutno imaju radnici u Luksemburgu, dok u Bugarskoj on iznosi samo 159 evra.

332 evra u Mađarskoj vrede kao 400 u Hrvatskoj

Najviše minimalne (bruto) plate u odnosu na one najniže u EU veće su gotovo 12 puta.

Hrvatski minimalac iznosi 401 evro i od najnižeg u EU veći je  2,5 puta, dok je u odnosu na najviši luksemburški naš manji 4,7 puta.

Ipak, razlike među članicama EU znatno su manje kad se uzme u obzir nivo cena u pojedinim zemljama, jer su u zemljama s višim nivoom plata i cene po pravilu više.

Prema paritetu kupovne moći u vodećem Luksemburgu minimalac je približno pet puta veći nego u Rumuniji, koja je zbog viših cena i iza Bugarske.

Hrvatski je minimalac meren paritetom kupovne moći od luksemburškog manji "samo" 2,7 puta, dok je od najnižeg veći nepunih 80 posto.

Kad se u obzir uzme nivo cena, 369 evra minimalca u Poljskoj vredi 18 posto više nego hrvatskih 400 evra. Mađarska je vlada minimalac utvrdila na 332 evra, ali je prema paritetu kupovne moći njihov minimalac samo 1,6 posto manji nego hrvatski.

Nasuprot tome, u Sloveniji je minimalna (bruto) plata gotovo dvostruko viša nego u Hrvatskoj, dok je prema paritetu kupovne moći viša oko 65 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska EU evropska unija kupovna moć cene životne namirnice namirnice troškovi života životni troškovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana