Tekst objavljen: 20.11.2012 9:32        


Od Nove godine većina uvoznih proizvoda mogla bi da pojeftini, makar za pet odsto. Prema Prelaznom trgovinskom sporazumu sa Evropskom unijom, od 1. januara 2013. godine nastavlja se liberalizacija carina na robu iz EU.

Automobili i tehnika iz EU od 2013. bez carine

Najviše vajde mogli bi da imaju građani koji bi kupili evropske automobile. Dizelaši, od 1.500 do 3.000 kubika, kao i benzinci, od 1.000 do 1.500 kubika, uvoziće se bez carine. Nešti slabiji benzinci do 1.000 i dizelaši, do 1.500 kubika, cariniće se sa 2,5 odsto.

Organizacije potrošača nisu veliki optimisti. One upozoravaju da u Srbiji ne važe uobičajeni tržišni i ekonomski zakoni. Zato i sumnjaju da će potrošači osetiti pojeftinjenja. - Najviše koristi će imati uvoznici i trgovci - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, i dodaje da "vlada surov mehanizam u Srbiji, čiji je jedini cilj izvući što više od potrošača".
Uvoznici tvrde da ukidanje i smanjenje carina neće značajno uticati na cene. Računica pokazuje da za automobil od 10.000 evra, ušteda bi mogla da bude najviše 300 evra.

- S obzirom na to da su uvoznici mahom snizili svoje marže na minimum, male su šanse da će potrošači osetiti ukidanje carine od 2,5 odsto - kaže Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika automobila Srbije.

Sledeća godina nije loša ni za nabavku kućnih aparata. U cenu televizora prilikom uvoza uračunavaće se tri, umesto dosadašnjih šest odsto carine.

Radio za kola sa CD plejerom neće uopšte imati carinu. Baš kao ni frižideri, koji su tokom ove godine, imali dva odsto nameta. Bez carine će biti i električni šporeti, koji su se dosada uvozili sa troškom od tri odsto.

Kozmetički proizvodi će se, od naredne godine, cariniti sa tri odsto, umesto šest odsto. Tu spadaju karmini, senke, preparati za brijanje, kupanje, toaletne vode i parfemi. Šamponi i paste za zube biće oslobođeni naknade. Uvoz keramičkih pločica koštaće četiri, umesto osam odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bela tehnika carina kupovina automobila EU evropska unija Srbija trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana