Tekst objavljen: 23.07.2013 9:30        


Razlika između zvaničnog srednjeg kursa dinara koji svakodnevno objavljuje NBS i onoga što obračunavaju poslovne banke prilikom bilo koje transakcije koja je izražena u stranoj valuti najčešće je deset odsto.

Bankama zarada, građanima pljačka: Kursevi dinara

Nešto manje zarađuju menjačnice kojima su banke, nenaviknute na male zarade, uglavnom prepustile prodaju i otkup valute od građana.

Teško je a ne upitati se čemu postoje razni kursevi. Za devize, za efektivu, prodajni, kupovni, srednji.

Zarada banaka po propisu

U Sosijete ženeral banci objašnjavaju da se kursna lista za efektivu (gotovinu) koristi na šalterima i prilikom kupovine ili prodaje. - Srednji kurs formira NBS i on je sastavni deo kursne liste u svakoj banci. Kupovni i prodajni kurs formiraju banke, ali u skladu sa propisima NBS - kažu u Sosijete ženeral banci.
Ono što je banci logično i izvor dobre zarade, za građane je nekad obična pljačka.

Najviše su oštećeni oni koji su uzeli kredit pre 5. decembra 2011. kada je stupio na snagu Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Tada se dešavalo da se kredit odobri po kupovnom kursu, a rate sada otplaćuju po većem, prodajnom.

- Klijent koji otplaćuje kredit po prodajnom kursu banke nema izbora. Ne može da bira kurs. Najpoštenije bi bilo da se primenjuje srednji kurs, a što se po zakonu radi sa zajmovima uzetim posle decembra 2011. - ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih korisnika Efektiva.

Sa problemom zbog kursa susreću se i oni koji plaćaju turističke aranžmane. Cene su date u evrima, ali je uplata u dinarima po prodajnom kursu određene banke. Ista priča i za kupovinu novih automobila čije su cene u evrima, a kupac mora da da dinare.


- Postavlja se pitanje zašto klijent nema mogućnost izbora, već se agencija vezuje za prodajni kurs jedne banke i time onemogućava klijenta da nađe povoljniji kurs - ističe Gavrilović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Mile 23.07.2013 10:27

    Tacno banke posteno rade kao svuda na Marsu ili Veneri ali ne i na zapadu zemljine kugle.Pljacke su ocevidne drzava cuti mozda joj odgovara takav vid rada a nas ta ista drzava primorava da se sve obavlja preko banke kako bi nas opljackala.Ja nebih imenisao ni jednu banku ali su ga preterali a i nasi zakoni ko ih je doneo i usvojio ima neku korist kad je glasao ili nije uopste strucan pa nije znao zasta daje svoj glas sto me nebi iznenadilo nimalo jer kod nas je znanje ko paradajz na pijaci i svi siti i koze na broju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski troškovi klijenti banke klijent banke kupovni kurs prodajni kurs banke devizni kurs kursna lista kurs evro dinar srednji kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana