Tekst objavljen: 09.08.2013 14:00        


Korisnici kredita koji bankama svoje rate plaćaju po višem kursu evra, imaju dodatni trošak koji za godinu dana u proseku dostigne od šest do devet hiljada dinara!

Banke nam na većem kursu uzmu i do 9.000 godišnje

Nažalost, iako Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga predviđa da se rate obračunavaju isključivo po srednjem kursu NBS na određeni dan, to ne važi za ugovore o kreditima sklopljenim pre 5. decembra 2011. godine.

Advokat Dragan Palibrk objašnjava da banke ipak ne krše zakon primenjujući viši, prodajni kurs evra pri obračunu rata. - Ugovor, koji su sporazumnom voljom potpisale dve strane, u ovom slučaju, ima jaču snagu od zakona. Naravno, pod uslovom da ugovor nije protivan opštem javnom interesu - kaže on.
Obračunavajući rate po višem, prodajnom kursu, bankari tako klijentu na svaki evro uzmu uglavnom od dva do tri dinara. Na sto evra, to je 300 dinara, a na prosečnu ratu za stambeni kredit, od 250 evra, to je od 500 do 750 dinara više svakog meseca. Godišnje tako, ovi dužnici, samo po osnovu kursne razlike, bankama daju od šest do devet hiljada dinara!

- Banke koje obračunavaju iznos mesečnih rata po svom prodajnom kursu za evro, ne krše Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ukoliko je to predviđeno ugovorom o kreditu koji su zaključile sa klijentom pre početka primene ovog zakona - rečeno je u Narodnoj banci Srbije.

Ipak, korisnici kredita i u tom slučaju imaju mogućnost da bar pokušaju da smanje svoje rate za razliku između prodajnog i srednjeg kursa za evro.

- Korisnici mogu pismenim putem da se obrate banci sa zahtevom da se za obračun mesečne obaveze po kreditu umesto ugovorenog prodajnog kursa ubuduće primenjuje zvanični srednji kurs - ukazuju u NBS. - Ukoliko obe strane, i korisnik i banka, po ovom pitanju postignu saglasnost, potrebno je sačiniti aneks ugovora o kreditu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke otplata kredita rata kredita rate kredita krediti skriveni troškovi bankarski troškovi kurs evra kurs dinara devizni kurs kursna lista banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana