EUR 118,21 USD 100,30 CHF 104,59

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 24.09.18. :: 118.1960 rsd

Tekst objavljen: 21.12.2012 7:47        


Onima koji su krajem 2009. godine uzeli hipotekarne kredite ovih dana stigao je još jedan trošak – počela su da pristižu obaveštenja od banaka da će ponovo biti izvršena procena njihovog stana i da će ih to koštati od 50 do 100 evra.

Banke ne smeju od klijenata da naplaćuju troškove

Reč je o obavezi koju je Narodna banka Srbije propisala za banke, a koje su dužne da najmanje jednom u tri godine ažuriraju podatke o vrednosti nekretnina koje su uzete pod hipoteku kao zalog za stambene kredite.

Posle istraživanja Kamatice, pitali smo i Narodnu banku Srbije da iznese svoje mišljenje o ovom problemu. U NBS za Potrošač kažu da oni nisu tražili od banaka da zahtevaju od klijenata da za procenu plate skupu uslugu procenitelja i potvrđuju da su banke mogle da izaberu i drugu varijantu, odnosno rešenje Poreske uprave. Ponavljaju i da je reč o „propisanoj obavezi za banke, a ne za klijente banaka”.
Međutim, NBS nije precizirala ko snosi troškove ponovne procene hipoteke, što pojedine banke koriste, pa taj trošak prebacuju na teret korisnika kredita. NBS takođe nije propisala ni jedan dokaz o vrednosti nekretnine koji građani treba da podnesu banci.

Da li je to skupa usluga procenitelja koju traže neke banke ili jednostavno rešenje Poreske uprave? Tako je NBS tu odluku prepustila komercijalnim bankama.

Dr Petar Milutinović, pravni savetnik Udruženja za zaštitu potrošača i korisnika finansijskih usluga IUSTA, smatra da banke uopšte nemaju pravo da od korisnika kredita naplaćuju bilo koje troškove.

– Radi se o administrativnom propisu koji reguliše redovno poslovanje banaka i ova obaveza ima upravnopravni, a ne imovinskopravni karakter. Apsolutno je nemoguće i pravno neprihvatljivo da banke sve svoje upravnopravne obaveze po posebnim propisima prevaljuju na korisnike kredita – navodi Milutinović.

Kamatica: Niste bespomoćni pred bankom

Kamatica nagoveštava da ovakva situacija ne ostavlja klijenta potpuno nemoćnim. Prilikom izbora banke i kredita, klijent ima pravo na sve informacije u vezi sa trenutnim, ali i budućim troškovima koje nosi hipotekarni kredit.Gotovo sve banke, poštujući Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, na svojim internet stranicama imaju u uslovima kredita jasno istaknute troškove procene vrednosti nepokretnosti koja je predmet hipoteke, kao i podatak o tome ko snosi taj trošak.

– Dakle, prilikom kupovine stana nemojte se plašiti da postavite ta pitanja. Birajte banku koja u perspektivi naplaćuje manje troškove i koja neće baš svaki trošak održavanja kredita koji vam je dala preneti na vas – savetuju u Kamatici.

Objašnjavaju i da svaka banka koja daje hipotekarni kredit, kao garanciju tog kredita uzima hipoteku na nekretninu. Neophodno je da vrednost te nekretnine bude jednaka, ili veća od vrednosti kredita, kako bi banka u slučaju da klijent ne može da vrati kredit bila osigurana da će novac koji je dala prodajom te nekretnine i vratiti.

Ukoliko banka ne uradi procenu, Narodna banka zahteva da se taj kredit kvalifikuje kao rizičan, što kao posledicu ima zahtev da banke izdvajaju mnogo veća finansijska sredstva za obezbeđenje kredita. Gledano sa strane stabilnosti sistema, ta odluka Narodne banke potpuno je opravdana. Stambeni krediti su dugoročni, period otplate je čak 20 ili 30 godina, i jasno je zašto komercijalne banke koje daju te kredite moraju da pruže neki dokaz, da nekretnine koje imaju kao garanciju tih kredita vrede koliko i dati hipotekarni kredit. Problem je što propisi nisu sve precizirali – zaključuju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica kredit za stan kupovina stana stambeni krediti hipoteke zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke banke