Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 08.04.2013 7:24        


Zbog krize i niskog standarda, beskamatno kreditiranje kupaca čekovima na odloženo lagano raste. Takav vid plaćanja za mnoge je slamka spasa, jer svoje obaveze mogu prolongirati i do godinu dana. Ipak, privrednici upozoravaju da bi nastavak te prakse mogao da utiče i na povećanje cena.

Ček naš nasušni: Živimo na odloženo

Ček na poček i dalje važi i pored početka primene zakona o ograničavanju plaćanja u privredi, a kriza i nizak standard teraju sve više građana da koriste čekove kao finansijsku slamku spasa, pošto takav vid plaćanja omogućava produženje otplate i do godinu dana.

Marija Spasojević iz Amana ka že da u tom trgovinskom lancu i dalje postoji mogućnost plaćanja čekovima građana. - Rokove plaćanja nećemo smanjivati. Tu mogućnost ćemo pokriti iz sopstvenih sredstava, a obaveze prema dobavljačima ćemo izmirivati na vreme - ističe Spasojevićeva.
Ček na poček za mnoge je finansijska prečica do sledećeg meseca. Papirnati pomoćnik, u trenutku kada nema para na računu pomaže da se napuni frižider, obnovi tehnika, ode na letovanje, kupi nameštaj, obuća ili garderoba.

U strukturi prometa velikih trgovinskih lanaca čekovi učestvuju sa oko deset odsto. U vreme velikih predprazničnih kupovina njihov broj se udvostručuje.

Sa pojačanjem ekonomske krize 2009. godine, broj čekova u opticaju veći je za gotovo 600 hiljada. Njihova vrednost povećana je skoro za četiri milijarde i premašila 38 milijardi dinara.

Zbog slabe tražnje i male kupovne moći i pored Zakona o ograničavanju plaćanja trgovci i proizvođači će nastaviti da kreditiraju prodaju.

Banke same odlučuju da li će nuditi čekove ili ne, a broj čekova zavisi od stanja na računu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina na odloženo potrošači kupovina ček čekovi poček kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana