Tekst objavljen: 08.07.2013 12:00        


Za godinu dana banke su od raznih naknada i provizija ostvarile čistu dobit od 35,5 milijardi dinara. Iako je to godišnji rast od oko 200 miliona dinara, na nivou celog sektora, pojedine banke su ponovo počele da podižu iznose naknada koje naplaćuju građanima.

Čuvajte se provizija: Banke uzele 35,5 mlrd. RSD

Izuzev računa za struju i Infostan, na koje se na šalterima Pošte Srbije ne zaračunava dodatni trošak, minimalne provizije kreću se od 25 do čak 150 dinara, koliko iznose u pojedinim bankama.

Kada je reč o elektronskom bankarstvu, u Srbiji sve banke svojim korisnicima nude mogućnost da račune plaćaju preko interneta, ali je kod nekih ograničen broj kompanija u čije ime se primaju uplate, dok druge primaju sve vrste uplata. Korišćenje elektronskog bankarstva banke naplaćuju u fiksnom iznosu (uglavnom najviše 200 dinara mesečno), ili u okviru troška ukupne usluge za paket-račun koji klijent koristi. Postoje i pojedine, poput AIK banke, kod kojih je korišćenje ove usluge potpuno besplatno.
- Zbog krize se i u bankarskom sektoru smanjuje broj zaposlenih i tendencija je da se klijenti usmeravaju da koriste elektronsko bankarstvo, što smanjuje troškove i nama i njima - objašnjavaju bankari. - Na račune plaćene preko interneta banke uglavnom ne zaračunavaju ni dinar provizije, bez obzira na to da li je klijent na ovaj način platio dva ili stotinu računa.

Međutim, s obzirom na to da ovakav način plaćanja koristi mali deo klijenata, ostali su "osuđeni" da čekaju na šalterima kako bi namirili razne račune. Koliko će zaista neki račun da ih košta prvenstveno zavisi pred čiji šalter stanu.

Tako je ubedljivi rekorder po minimalnoj proviziji i dalje Alfa banka, koja u to ime naplaćuje čak 150 dinara! Tako da klijenta račun od, recimo, 200 dinara koje želi da uplati na šalteru, u stvari košta 350 dinara.

Ova provizija zaračunava se na uplate od jednog do 30.000 dinara. Tek preko tog iznosa ova banka uzima 0,5 odsto provizije. Ako je za utehu, na šalterima Alfa banke korisnicima su isplative uplate velikih iznosa, jer kod ove banke maksimalna provizija ne sme da pređe 3.000 dinara, dok je uobičajena gornja granica 5.000 dinara.

Rekorder po visini maksimalne provizije je Prokredit banka, koja za uplate na račune firmi koji nisu klijenti ove banke, zaračunava od 120 do čak 10.000 dinara provizije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka bankarski troškovi bankarske usluge skriveni troškovi plaćanje računa u banci plaćanje računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana