Tekst objavljen: 21.01.2013 9:57        


Trgovci kažu da je prošlo vreme kada su se tehnika i eventualno garderoba kupovali na odloženo. Danas građani sve češće pribegavaju kupovini hrane na odloženo od 90 do preko 200 dana.

Danas jedemo, platićemo (valjda) na jesen

Ovakav model prodaje se ne dopada ni trgovcima ni građanima, ali su zbog male kupovne moći i jedni i drugi prinuđeni na kupovinu na čekove.

Većina građana koji pribegavaju ovakvom načinu kupovine imaju istu vrstu straha pogotovo što im posao nije stabilan pa niko ne zna da li će na leto imati čime da plati ono što je pojeo već u januaru.

Trgovci koji su ranije nudili svoju robu na 90 dana, a sada na dvostruko više, kažu da su primetili drastično veću kupovinu na odloženo. - Čim smo produžili rokove plaćanja, odmah se osetilo veće interesovanje kupaca za ovaj vid kupovine - kaže jedan trgovac.

U Univereksportu, koji daje robu na odloženo na 180 dana, kažu da ima situacija i u kojima ljudi uzimaju i u vrednosti od svega dve hiljade na odloženo.

Vladana Hamović, ekonomista, kaže da je kupovina na čekove sasvim opravdan način pazarenja u situaciji u kojoj kupovna moć građana pada iz dana u dan.

- Međutim, to je vrlo štetna odluka po potrošače jer oni ne znaju dokle će da rade, da li još ta tri meseca za koliko su odložili plaćanje ili će u međuvremenu dobiti otkaz. Nezaposlenost je ogromna, a oni rešavaju problem samo u tom momentu - objašnjava Hamovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad standarda siromaštvo osiromašenje ekonomska kriza kupovina na rate kupovina na odloženo potrošačka korpa potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana