Tekst objavljen: 30.07.2013 12:00        


Koje troškove bi trebalo uzeti u obzir prilikom odlaska na letovanje? Koju vrstu aranžmana uplatiti i gde? Gde je najjeftinije pojesti nešto? Gde je najpovoljnija kupovina namirnica? I koliko je novca potrebno za dodatne troškove na letovanju?

Evo gde možete na letovanje sa vašim budžetom

Ivana Đurić iz agencije Big blu objašnjava da je „all inclusive“ najpovoljniji za porodice s decom, ali da je vrlo bitno pažljivo pročitati šta on tačno obuhvata u konkretnom hotelu.

Turistički aranžmani često ne uključuju internet u hotelu, upotrebu ležaljki i suncobrana pored hotelskih bazena, a često se dodatno plaća i parking. Ovi neplanirani rashodi koštaju turiste još najmanje 100 evra, pa je dobro računati na njih pre polaska na letovanje. Upotreba klima-uređaja često se naplaćuje od tri do pet evra dnevno, upotreba ležaljki i suncobrana pored bazena od tri do 10 evra, dok se parking plaća od dva do pet evra po danu.
Najveći broj naših turista koji letuju u Grčkoj bira apartmanski smeštaj u okviru kojeg ili nemaju uplaćen nijedan obrok ili imaju samo doručak, dok se za ostalo snalaze.

- Smeštaj u apartmanu je jeftin kada se gleda suma novca koju je potrebno izdvojiti u startu. Obično se računa da će se hrana poneti od kuće, kao da se ona ne kupuje, a i na licu mesta plaća se ležaljka, parking, hleb... S druge strane, apartmani daju potpunu slobodu turistima da obilaze okolna mesta jer nemaju osećaj vezanosti kao gosti u velikim hotelima koji su platili „all inclusive“ - objašnjava Đurić.

U Grčkoj je najskuplje snabdevati se namirnicama u malim prodavnicama jer su tamo cene često i do 30 odsto više, pa se turistima koji putuju kolima preporučuje da odu do najbližeg hipermarketa. Oni koji dolaze autobusom u malo mesto koje nema hipermarket preporučuje se da se u Srbiji snabdeju gotovim jelima i suhomesnatim i polutrajnim proizvodima.

Hotelski smeštaj s polupansionom preporučuje se aktivnim turistima koji ne žele da od jutra misle na prodavnicu i spremanje hrane, a žele slobodan dan kako bi što više upoznali izabrano letovalište.



- Iste usluge u hotelima iste kategorije razlikuju se od države do države, pogotovo ako poredimo Afriku, Aziju i Evropu. Egipat ima izuzetno niske cene smeštaja, ali nešto višu cenu avio-prevoza u odnosu na Tursku, u koju zbog toga većina građana putuje avionom. Grčka nudi apartmane u blizini plaže, hotele od tri do pet zvezdica, ali u poređenju s Turskom po višoj ceni, no s druge strane Grčka je najčešći izbor za putnike koji žele da putuju sopstvenim automobilom. Takođe, u predsezoni i postsezoni moguće je letovati i putovati autobusom po vrlo niskim cenama - objašnjava Đurić.

U Crnu Goru i Hrvatsku najviše turista iz Srbije odlazi u privatnom aranžmanu. Obroci u hrvatskim restoranima su često preskupi za srpski džep, za razliku od hrane u Bugarskoj, koja je povoljna, dok su cene u kafićima manje-više ujednačene u svim letovalištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
more putovanje putovanja jeftina putovanja turisti turizam letovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana