Tekst objavljen: 03.08.2013 12:00        


Prilikom putovanja aviona uvek je dobro biti spreman za najgore – gubljenje prtljaga. Kako ne biste ostali bez ičega ako izgubite torbe, pokušajte da se spakujete tako da od svega po malo stavite u ručni prtljag. U njega stavite dokumenta, rezervnu odeću, donji veš, pastu i četkicu za zube i lekove.

Evo šta da radite ukoliko izgubite prtljag?

Pronađite najbolje ponude putnog osiguranja - Osiguranjeonline

Nakon što napravite listu stvari koje ste stavili u putne torbe slikajte spoljašnjost i unutrašnjost torbe. To vam može biti od pomoći pri određivanju vlasništva nad torbom.

Obavezno popunite ceduljicu za torbe sa svojim imenom i prezimenom a pametno je ostaviti i adresu i broj telefona.

Nemojte da zaboravite na putno osiguranje

Pre nego što krenete na put, nemojte da zaboravite na putno osiguranje koje pokriva gubitak i kašnjenje prtljaga. Ako i kupite dodatnu odeću, znate da će vam je osiguranje pokriti u slučaju da se avio-kompanija odrekne odgovornosti. Međutim, budite oprezni sa potvrdom o osiguranju i držite je na istom mestu gde ste stavili i kartu i pasoš u ručnom prtljagu.
Kako biste je lakše uočili pri preuzimanju, pomoći će upečatljiva nalepnica, ušiveni detalji ili neobične ručke ili pojas za nošenje torbe preko ramena. Osim toga, tako se smanjuje i mogućnost da neko vašu torbu zameni za svoju.

Ukoliko se vaš prtljag ne pojavi na tranzitnoj traci, nemojte paničiti. Pronađite odeljenje za izgubljene stvari i prijavite nestanak. Tek nakon što podnesete prijavu može početi potraga.

Ako ste putovali sa više avio-kompanija, prvo u njihovoj službi za izgubljene stvari saznajte ko je odgovoran za vaš prtljag. Najčešće je to kompanija sa kojom ste stigli na cilj.

Zatražite formular u kom možete da opišete svoj prtljag i ostavite broj mobilnog telefona kao i adresu hotela u kom vas mogu pronaći da ista pojavi. Nakon toga nazovite svoje osiguravajuće društvo i objasnite situaciju, a ako avio-kompanija odbije da preuzme odgovornost, zatražite to napismeno. Tako ćete lakše podneti prijavu svom osiguravajućem društvu.

Ako vam prtljag nije stigao ni nakon nekoliko dana, podnesite zahtev za nadoknadu štete i priložite sve račune za troškove koje ste imali tokom putovanja, a to uključuje najnužnije toaletne potrepštine i rezervnu odeću.

Ukoliko avio-kompanija ne pronađe vaš prtljag u roku od 45 dana, on će se onda i službeno smatrati nestalim. Od tog trenutka vaš zahtev o nadoknadi štete će početi da se obrađuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putno osiguranje turisti turizam putovanje putovanja putnici kofer

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana