Tekst objavljen: 05.08.2013 15:00        


U Sjedinjenim Američkim Državma pojam prosečne potrošačke korpe ne postoji. Većina građana snabdeva se u samoposlugama koje su smeštene van grada, jer su tamo cene znatno povoljnije. Što je radnja udaljenija i veća, sve je jeftinije.

Evo šta jedu Amerikanci i koliko plaćaju hranu

U velikim gradovima, kao što je Njujork, na Menhetnu, u najužem centru, od 20. do 59. ulice supermarketa nema.

Hleb i kolači su SAD takođe na ceni. Vekna francuskog hleba je 2,5 dolara, a kifla sa borovnicom 0,99. Pakovanje od osam zemički ide do četiri dolara. Kolači u samoposluzi su skupi i ne možete proći ispod tri dolara ako želite komad fabričke torte.
Postoje manje radnje sa izuzetno skupim namirnicima. Što se više ide na periferiju, marketi su sve veći, a cene niže.

U Kvinsu u samoposluzi „Stop & go“ tako juneći biftek košta devet dolara za funtu, odnosno 470 grama, što bi značilo da je kilogram 18 dolara. Svinjski but je šest dolara po funti, a krmenadla 4,5 dolara. Ćuretina u američkim samoposlugama se kreće do šest dolara za kilogram, dok se piletina može naći na rasprodaji i za 99 centi za tri funte ili 1,410 grama.

Tuce jaja u radnji je 2,99 dolara, dok je kuvana šunka 3,99 za funtu.
Italijanska salama košta oko šest dolara funta, a za pršutu, na kojoj piše da je sušena na italijanski način, valja izdvojiti 11 dolara. Popularna američka slanina isečena na listove je od pet do sedam dolara po funti.Mlečne prerađevine u Americi su na ceni. Pakovanje od dva litra mleka, organskog, staje šest dolara dok je namaz sir, popularna američka „filadelfija“ 2,99. Listići sendvič sira su 3,99, a tvrdi sir kačkavalj je šest dolara za funtu pa naviše, dok je ista količina švajcarskog ili holandskog sira od devet do 15 dolara.

CIGARETE KAO ZLATO

U Njujorku, „marlboro“ na Menhetnu košta 15 dolara za kutiju, dok su najjeftinije cigerete „njuport“, 11,20. U predgrađu Njujorka, Kvinsu, „marlboro“ se može naći i za devet dolara, a u Nju Džersiju je i oko osam. Stanovnici Menhetna bez problema, namenski, i prelaze Hadson do Nju Džersija da kupe cigarete jer je tamo porez na duvan manji. Inače, ništa nije čudno ako vas na ulici Menhetna, uglađen gospodin pita da li imate cigeretu viška i kada mu je pružite, on vam ponudi 50 centi. U Njujorku je uobičajeno da i pušači naplaćuju grebatorima 50 centi za cigaretu.
Kada je povrće i voće u pitanju, Evropljanima je neshvatljivo da funta krompira staje 1,5 dolara, isto koliko i jagode, a da borovnice, proizvedene u Nju Džersiju, ima istu cenu kao crni luk, nešto iznad dolara za funtu. Doduše, ko je probao borovnice iz Nju Džersija, shvata zašto su jeftine. Funta grožđa je od 1,5 do 2,5 dolara, kao i lubenice i dinje.

U Americi se jede riba. Funta živog jastoga u samoposluzi košta od 13 dolara naviiše. Istu cenu ima sveža tunjevina dok je najjeftiniji norveški losos, svež, svega 11 dolara za funtu. Kanadski i američki sveži lososi su skuplji i staju do 19 dolara.

Kada je u pitanju piće, u užem centru gradu u malim radnjama najjeftinije pivo je tri dolara, pola litre vode dva, kao i „koka-kola“ i drugi gazirani napici.

Ako krenete dalje od jezgra grada, dva litra „koka-kole“ su malo iznad dolara. Pakovanje od 24 piva ,i to veoma popularnog „badvajzera“, košta 22 dolara, dok vina u prodavnicama alkohola staju od pet dolara naviše.

U udaljenijim radnjama, galon vode (3,7 litara) je 99 centi. Flaša votke je najmanje osam dolara, a viski staje 11.

Interesantno je da su najskuplja vina iz Kalifornije i Francuske i nema ih ispod 20 dolara za bocu od sedam decilitara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dolce 05.08.2013 19:27

    Supermarketa na Manhattnu ima samo treba poznavati NYC. Pocnite od 42W ka 43W izmedju 8 i 9 ave npr....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina potrošači cene životne namirnice namirnice potrošačka korpa SAD sjedinjene američke države Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana