Tekst objavljen: 22.07.2013 12:00        


Više od 70 odsto građana štedi na kupovini osnovnih životnih namirnica, pokazala je anketa koju je sproveo Blic. Prosečan srpski potrošač gotovo polovinu mesečnih primanja izdvaja na hranu, sve ređe ide u velike kupovine, a najčešće pazari proizvode koji su na akcijama i sniženjima.

Foto-robot srpskog kupca: Štedi i prati akcije

Budite uvek u toku i nađite najjeftinije namirnice - Akcijska ponuda


Sa smanjenjem prosečnih zarada i višestrukim poskupljenjem osnovnih životnih namirnica, kućne hemije i usluga, kupci su počeli sve racionalnije da se ponašaju i da idu isključivo u planirane kupovine.

Za korpu 1,43 prosečne plate

Prosečna potrošačka korpa iznosi oko 64.000 dinara, što je 1,43 prosečne plate koja iznosi oko 42.000 dinara. Samo na hranu ode gotovo polovina mesečnih primanja, oko 43 odsto, a u dnevnoj korpi već su godinama isti proizvodi - hleb, mleko, suvomesnati proizvodi, jogurt i cigarete. Najčešće se u kupovinu ide vikendom, a u marketima je najmanji promet početkom nedelje.
Ipak, istraživanje agencije GFK pokazuje da dve trećine potrošača obavlja velike nabavke jednom mesečno.

Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava da je proređivanje odlaska u kupovine logičan način da se uštedi novac.

- Građani svode na minimum male kupovine, koje su znatno skuplje od velikih. Ipak, ni u velike kupovine više se ne ide koliko se nekada išlo, jer se u svim aspektima radi na smanjenju troškova - od troškova dolaska do prodavnice kolima, do krajnjeg računa u njoj - kaže Stevanović.

Prema podacima Privredne komore Srbije, prosečan račun u prodavnicama iznosi između 250 i 300 dinara, u supermarketima nešto je veći i iznosi oko 800 dinara, dok je prosečan račun u hipermarketima oko 3.000 dinara.



Ono što je primetno poslednjih meseci, a o čemu nezvanično pričaju trgovci jeste da sve više ljudi traži drugu klasu voća i povrća, kao i jeftinije proizvode iste robne grupe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina životne namirnice namirnice uštede Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana