Tekst objavljen: 09.11.2012 11:31        


Kriza je odavno pogodila i srpsku dijasporu, koja i pored sve teže finansijske situacije i dalje pronalazi način da pomogne familiji u otadžbini. Ipak, naši ljudi koji žive u inostranstvu složni su da je sve teže odvojiti novac za rodbinu u matici, ali i da će to raditi dok god to budu mogli.

Gastarbajteri bankrotiraju zbog pomaganja rodbini

Koliko pomoć najbližima u otadžbini može da utiže na život rasejanja možda najbolje govori studija Austrijske banke za razvoj, koja je pokazala da srpskoj dijaspori preti opasnost da zbog solidarnosti sa maticom upadne u klopku siromaštva.

Direktor Savetovališta za dužnike u Beču Aleksander Mali ocenjuje da su za polovinu dugova migranata odgovorne transakcije novca porodici u otadžbini. - Transakcije u staru domovinu time su mač sa dve oštrice. Dok rođaci tim novcem mogu sebi nešto da priušte, za migrante koji šalju novac u novoj domovini to može da znači pad u siromaštvo - konstatuje austrijska studija.
Naime, migranti iz Austrije šalju svojim porodicama čak 780 miliona evra godišnje, dok je srpska dijaspora prva na listi sa zvanično poslatih 113 miliona evra. Odmah iza srpskog rasejanja nalaze se Turci, Poljaci i Česi sa po 70 miliona evra, ukazuje studija, dodajući da se veći deo novca ne upućuje preko banaka već drugim putevima.

Ono što je zabrinjavajuće, sve češći su slučajevi da migranti uzimaju i kredite u inostranstvu kako bi pomogli familiju u otadžbini. S druge strane i slanje novca kući zna da košta, pa tako mnoge finansijske institucije nude transfere - uz velike troškove.

Tako, na primer, za iznos od 100 evra može biti plaćena i taksa do 17,50 evra, što je relativno visok trošak za mali iznos. Zbog toga mnogo novca pre svega nose sa sobom u otadžbinu, ili autobusom šalju pare kući.

Mnogo novca neformalnim putem dospeva do krajnjeg korisnika, pa veći deo tokova novca u inostranstvo nije obuhvaćen statističkim podacima, pokazuje austrijska studija u kojoj se navodi i da godišnje svaki migrant, u proseku, u svoju zemlju šalje između 4.000 i 4.500 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
doznake dijaspora gastarbajteri Austrija ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana