Tekst objavljen: 05.06.2013 10:35        


Sve izvesnije spajanje hrvatskog Agrokora i slovenačkog Merkatora imaće velike posledice po tržište celog regiona, a najviše po Srbiju. Ukoliko trgovinski lanac Ivice Todorića, najbogatijeg Hrvata, zaista i kupi slovenački lanac, to znači da će u Srbiji Idea i Merkator postati jedna firma, a na drugom polu će biti jedino Delez.

Gde ćemo sutra kupovati: Ili Belgijanci ili Hrvati

Za razliku od slovenačkog i hrvatskog tržišta, kod nas još nema nijednog od najvećih svetskih maloprodajnih lanaca, poput Lidla, Kauflanda ili Bile, koji bi bili značajnija konkurencija.

Kako bi to tačno izgledalo, pokazuju „lične karte” najvećih trgovaca u Srbiji – najveći Delez (Maksi i Tempo) koji ima 365 prodajnih objekata. Idea trenutno ima 170 prodavnica, a Merkator S, zajedno sa Rodom nešto manje od 130.

Pitanje koje se sada postavlja je – šta bi sve izvesniji duopol doneo srpskom tržištu, odnosno ovdašnjim potrošačima, dobavljačima, ali i drugim trgovcima.

U Delezu kažu da je važno da svi na tržištu igraju po pravilima fer poslovanja, dok u potrošačkim organizacijama strahuju od pojave ovakvog ukrupnjavanja.

Jednostavno, nastao bi duopol koji bi imao ogroman uticaj na našem tržištu. Očekujem da nadležni vode računa o tome da neko ne zloupotrebi dominantan položaj i da se samim tim još više ne pogorša položaj potrošača – smatra Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    marija miloradov 05.06.2013 11:07

    Kupovina u Tempu postaje sve nepovoljnija. U poredjenju sa prodavnicama Idea ili Univerexport sve je skuplje, akcija ima malo,
    a popust vikendom uslovljen je kupovinom preko 6.000.- dinara.
    To odgovara samo kupcima koji voze automobil ili trgovcima na malo,
    koji varaju na porezu na promet i plaćaju čekovima svojih mušterija.
    Aferim, Belgijanci.
    Mesara je preskupa. Zelena pijaca i voće takodje.

  2. User image
    svetlana stošić 17.06.2013 14:27

    Delez sve skuplji i skuplji,kavalitet mesa sveden na najgoru meru,na tim gotovim jelima se stavlja ono što je za bacanje,sramota,kupavala 3 godine i sad zaobilazim njihove radnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
monopoli Srbija maksi delez Agrokor idea mercator merkator trgovinski lanac trgovinski lanci potrošači kupovina duopoli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana